Драматичните равенства в Първа лига продължават. След вчерашното реми между ФК ЦСКА 1948 и ЦСКА (2:2), новият сезон бе белязан и от зрелищно 3:3 в мача Монтана - Арда. Домакините бяха безкрайно мотивирани да увенчаят завръщането си в елита и с пълен комплект от точки. От тази тяхна цел обаче ги разделиха няколко секунди и един злощастен автогол...

ФК ЦСКА 1948 и ЦСКА завършиха 2:2 в откриващия мач за сезона в Първа лига

ЦСКА изпусна пълен обрат срещу новак в елита, без победител на "Васил Левски"

Четири гола и много интересни моменти в първия мач от сезон 2020/21 в Първа лига

Как се стигна до цялата тази драма? Арда беше по-щастливият клуб преди почивката, когато кърджалийци водеха с комфортното 0:2 след точни изстрели на Желев и Ковачев. Опонентът им бе тотално преобразен след паузата, като до 51-ата минута паритетът вече бе възстановен. Точни за своите бяха Петров и Балджийски. Осем минути преди края "Огоста" се наслади и на пълен обрат, като в герой се превърна добре позиционираният Владимир Айтов.

Монтана - Арда 3:3 (Развой на срещата по минути)
на живо

Монтана - Арда 3:3 (Развой на срещата по минути)

Зрелище на "Огоста"

До края Арда спаси точката, когато бранителят на домакините Преслав Петров си отбеляза нещастен автогол в 90-ата минута. Нещо повече - с малко повече спортен шанс, зрелището можеше да приключи и при 3:4, ако голям пропуск не бе сътворил Радослав Василев.

Снимка 491452

Източник: LAP.bg

Еуфорията на стадион "Огоста" от завръщането на Монтана в елита, бе обхванала и футболистите в "синьо". Селекцията на Никола Спасов стартира максимално концентрирано и опасните мигове пред вратата на бившия им колега Васил Симеонов не закъсняха. Първото по-сериозно положение се откри пред Борислав Балджийски, който шутира силно, но и неточно от средна дистанция.

Арда демонстрира признаци на живот към 17-ата минута, когато организира добра атака чрез своите звезди Спас Делев и Ради Василев. Първият финтира елегантно Валери Христов, след което центрира акуратно за своя капитан. Таранът на кърджалийци обаче не отигра по най-добрия начин и насочването му мина високо над горната греда.

От другата страна на игрището също бе интересно. Крайният бранител на Монтана - Валери Христов демонстрира скоростта си по фланга, като някъде от аутлинията подаде за Николай Цветков. Демона беше около точката на дузпата, но само, за да демонстрира, че играта с глава не е най-силният му футболен аргумент.

Емоциите на "Огоста" бяха доста в 22-ата минута, когато домакините създадоха сериозно меле пред вратата на Арда. В крайна сметка Николай Цветков не успя да се пребори за голов изстрел, а провалът му се превърна в началото на контраатка за съперника. Спас Делев се справи с Преслав Петров и се понесе към полето на Орлинов. Бившият играч на ЦСКА понечи да подаде към непокрития Ради Василев, но в последния миг решително крак протегна капитанът на Монтана - Иван Михов.

Снимка 491451

Източник: LAP.bg

Поредната добра атака на Монтана, вещаеше гол в 31-ата минута. Тасев центрира към далечната греда, където с глава успя да играе Владимир Айтов, но не толкова добре, че да донесе радост за "сините".

Наглед от нищото, Арда поведе в резултата след 33 минути. Новаците в елита проспаха перфектен извеждащ пас на Емил Мартинов за халф-бека Милен Желев. Бившият играч на Берое запази хладнокръвие и елегантно преодоля Орлинов за 0:1!

Възпитаниците на Ники Киров се възползваха максимално от набраната инерция и удвоиха преднината си буквално при следващата своя атака. Милен Желев се бе преместил вляво, но това не попречи на акуратността на неговото центриране. Пасът му стигна до напълно непокрития на дъгата Светльо Ковачев, който с премерен изстрел направи 0:2.

До паузата се стигна и до намеса на вратаря Васил Симеонов. Преднината на Арда остана два гола, благодарение именно на новото попълнение, което изби много опасен изстрел на Борислав Балджийски.

Второто полувреме започна по възможно най-добрия начин за домакините, които намалиха изоставането си до едно попадение. Всичко започна след изстрел от фаул на Тони Тасев. Топката рикошира в стената и това се превърна в извеждащ пас за Георгиев. Атакуващият играч чукна в страни за Преслав Петров, който падайки се пребори с двама играчи на Арда, за да добута кълбото зад голлинията.

Но всичко тепърва започваше! Още в следващата си атака новаците в елита достигнаха до изравняването! Арда загуби контрола над топката още след изпълнението на центъра, Николай Цветков беше обграден от трима "червени", но въпреки това осъществи мечтан извеждащ пас за Борислав Балджийски, който не сбърка срещу Симеонов за 2:2.

Лудите минути на "Огоста" продължиха, а с това и попаденията в мрежата на слисаните кърджалийци. За тяхно щастие обаче голът за 3:2 на Николай Минков беше правилно отменен поради съществуваща засада.

Неприятна новина сполетя Николай Киров в 69-ата минута, когато един от основните играчи на Арда - Милен Желев получи контузия и се наложи на негово място по спешност да влиза напусналият наскоро Левски - Деян Лозев.

След бурното начало, последваха доста спокойни минути, през които нямаше нищо за отбелязване пред двете врати. Спас Делев се опита да разчупи статуквото с изпълнение от фаул, но изпълнението му премина малко над горната греда.

Снимка 491450

Източник: LAP.bg

Осем минути преди последния съдийски сигнал, селекцията на Монтана стигна и до пълния обрат в днешната среща. Домакините заслужиха третото си попадение, след като организираха поредна добра атака в полето на съперника. Слабо избита топка стигна до позиционирания на далечна греда Владимир Айтов, който с перфектен удар накара всички да повярват, че трите точки ще бъдат собственост на "сините".

Оттук насетне Арда беше отборът, принуден да атакува, за да се спаси от загубата. Добра възможност в края се откри пред Румен Руменов, но бившият играч на ЦСКА не можа да завърши по желания от него начин.

И когато домакините смятаха, че завръщането им в елита ще бъде отпразнувано и с дебютен успех, неочаквана издънка смълча всички в лагера на домакините. Спас Делев центрира отчаяно от тъча, редицата футболисти и на двата тима се разминаха с коженото кълбо, като в крайна сметка контакт с него имаше бранителят на домакините Преслав Петров, гледайки невярващо как забива топката в мрежата на собствения си тим.

За да добие съвсем холивудски измерения, този двубой можеше да завърши 3:4 за Арда. В последната възможна минута златен шанс се откри пред капитана на гостите Радослав Василев. Националът обаче не бе достатъчно точен и така спорът между двата тима приключи при равен резултат.

В следващия кръг на Монтана предстои гостуване на Царско село. Арда приема на своя терен Левски.