Първа лига спи спокойно своя зимен сън. Главните герои в нея - футболистите са се отдали на заслужена почивка, презареждайки батериите някъде из топлите чуждестранни курорти. Ръководителите им пък са се оплели в планове за зимна селекция и набавянето на свежи финанси.

И докато тези разностранни процеси протичат с пълна сила, настъпи време ТОПСПОРТ да направи равносметка на всичко свършено от 14-те отбора през есенния дял на шампионата.

Възходите и паденията, отличниците и разочарованията, трансферните издънки, финансовите неуредици и още много. Или по-точно казано, теглим чертата на всичко това, което се случи в българския футбол през последните пет месеца.

Съдийските гафове през сезона в Първа лига

Съдийските гафове през сезона в Първа лига

ТОПСПОРТ Ви предлага най-големите грешки на реферите по кръгове

ЛУДОГОРЕЦ - През лятото "орлите" уж поеха по пътя на възхода, привличайки като треньор титулувания бразилски специалист Пауло Аутуори. Въпросният обаче по-скоро навреди, отколкото помогна на разградчани. Тимът стартира колебливо в първенството, а също така откровено се провали и в опитите си за достигане до групите на Шампионска лига. И след като изведнъж латиноамериканецът реши, че повече няма място в България, на горещия стол седна Тони Здравков.

За мнозина неговото назначение беше изненадващо. Той обаче стабилизира тима и в момента "зелените" имат комфортна преднина от шест точки на върха. Няма да открием топлата вода, ако кажем, че с всяка изминала година лудогорци губят от своята зрелищност. Поне за България засега, това не е проблем, но разочарованието в Лига Европа със сигурност трябва да прикове вниманието на ръководството.

Снимка 397473

Източник: LAP.bg

В Разград са нужни доста нови попълнения, като опитните Марселиньо, Моци, Кешеру и Вандерсон все още нямат адекватни алтернативи. Неприятен сюрприз с играта си през есента пък оставиха Куба Шверчок, Брандао и Мей Махлангу, които така и не оправдаха сериозните суми, инвестирани в тяхното привличане.

Ботев (Пловдив) иска Лукас Саша от Лудогорец

Ботев (Пловдив) иска Лукас Саша от Лудогорец

"Канарчетата" са готови да предложат твърдо титулярно място на бразилеца

ЦСКА - През есента на "Армията" името си утвърди нов герой, който бързо се превърна в емблема и на цялото ни първенство. Треньорът Нестор ел Маестро внесе изключителен колорит в "червените" редици. За кратко време англичанинът от сръбски произход сглоби отбор, ярко подчинен на тактическата дисциплина. А когато към това бяха добавени реализаторските умения на Мауридеш и безспорния талант на Кирил Десподов, мнозина повярваха, че може би това ще бъде "шампионската година на ЦСКА".

Грандът се представи достойно в квалификациите за Лига Европа, където отстрани ФК Рига и Адмира Вакер, а след това даде и сериозен отпор на датчаните от ФК Копенхаген. Но постепенно добрите отзиви бяха заменени от критики, след като в поредица от мачове срещу конкурентите от Топ 6, ЦСКА така и не записа победа. Като за капак бе инкасирана и загуба от вечния враг Левски.

Снимка 391279

Източник: LAP.bg

Въпреки това, "армейците" ще зимуват на второто в шампионата, а дистанцията от шест точки не е невъзможна за наваксване. Нужно е да отбележим, че селекцията на Ел Маестро, след тази на Лудогорец, сякаш е най-обиграната, а гарант за класа са стабилните изяви на Десподов, Бодуров, Чорбаджийски, Малинов и Рубен Пинто. Отскоро в "Борисовата градина" имат възможността да се възползват от съветите на Люпко Петрович, което поне засега демонстрира, поне привидно, някаква стабилност и целенасоченост в работата на "червеното" ръководство.

Емоции и драма в ЦСКА през юбилейната 2018-а година (част II)

Емоции и драма в ЦСКА през юбилейната 2018-а година (част II)

Припомнете си какво се случи с "армейците"

До голяма степен амбициите на столичани ще бъдат предопределени и от бъдещето на Кирил Десподов. Оферти към българския национал не липсват, а евентуална раздяла със звездата едва ли ще отслаби сериозно атаката на ЦСКА.

ЛЕВСКИ - Поредната тъжна есен за "сините". Сякаш като по вече добре отработен сценарий, всичко при тях започна със срам в европейските клубни турнири и треньорско уволнение. След раздялата с Делио Роси, на "Герена" повериха бъдещето на тима в ръцете на Славиша Стоянович. Сърбинът успя да върне публиката с поредица от победи и първо място във временното класиране.

Слънцето на левскарската улица обаче залезе с провала за Купата на България. Подхлъзването на Филипе Нашименто при дузпите, в пряк и преносен смисъл, строполи вековниците на земята. А оттам насетне започнаха да ги сполетяват поредица от проблеми. Софиянци инкасираха три шампионатни загуби от Черно море, Ботев и Берое, допуснаха и нелепо реми срещу Септември, което ги остави на 10 точки от Лудогорец и 4 от ЦСКА.

Снимка 391438

Източник: LAP.bg

И ако някъде тук сезонът загуби смисъл, то реномето на клуба допълнително бе съсипано от наказанието на УЕФА, което може да извади селекцията за две години от евротурнирите. Финансовата криза и турбулентността в "синьото" управление накараха треньора Стоянович вече да се оглежда за нов отбор, а чаканият като Месия - Павел Колев може и да се откаже от поста изпълнителен директор.

Така пролетта се очаква да бъде доста тежка за Левски, като явно събитията извън футболния терен ще имат далеч по-голяма важност за изстрадалите привърженици на клуба.

Турски клуб пита Левски за Станислав Костов

Турски клуб пита Левски за Станислав Костов

"Сините" може да продадат своя голмайстор

В графата футболни разочарования - освен вратарите Митрев и Полачек, може да включим Давид Яблонски и Милош Цветкович. Въпросното дуо настоява за нови договори, с подобрени параметри, но формата им в официалните мачове нагледно доказа, че единствено финикийските знаци са движеща сила за представянето им със "синия" екип. На другия полюс пък са изявите на Слави Костов и Жерсон Кабрал, които за жалост не помогнаха за нещо повече от третото място в таблицата.

БЕРОЕ - Един от отборите с големи бюджети в Първа лига изигра стабилна есен. Нито надскочи себе си, нито разочарова със своето представяне. Голямата звезда на тима определено беше Мартин Камбуров, който и тази година доказа, че въпреки напредналата си възраст, все още е най-добрият български нападател в лигата.

Заралии съумяха да изградят едно ядро от силни футболисти, като Боби Цонев, Бандаловски, Райнов и Камен Хаджиев, които бързо се добраха и до националния отбор на страната ни.

Снимка 395571

Източник: LAP.bg

Амбициите на тима през пролетта са свързани с атаката на третата позиция. Спортно-техническият щаб, начело с Александър Томаш, обаче ще трябва доста да поработи върху мотивацията на т.нар "тартори" в тима, които през есента имаха лошия навик да "проспиват" мачовете с наглед по-лесни съперници.

Берое е готов да продаде всеки, трима са желани от Левски

Берое е готов да продаде всеки, трима са желани от Левски

Руски клубове имат интерес към Борислав Цонев

В Берое определено се нуждаят и от свежа кръв в центъра на атаката, a и по крилата. Проблем ще възникне и с тежките контузии на двама от основните футболисти на "зелено-белите" в лицето на Вандерсон и Георги Ангелов.

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) - "Канарите" на Николай Киров до последно ще водят тракийска битка с Берое за четвъртото място в Първа лига. За повече селекцията на пловдивчани сякаш няма как да се бори, докато на Коматево не превъзмогнат дискомфорта си, когато излизат срещу Лудогорец, ЦСКА и Левски.

Есента беше доста добра за звездата на тима Тодор Неделев. Плеймейкърът сякаш преживя провала в Майнц и отново е този маестро, когото "жълто-черната" публика заобича преди няколко години. Няма нужда да споменаваме и за попадението му срещу Локомотив (Пд), което със сигурност вдигна и цената му със 100-200 хиляди евро. Към днешна дата Тошко е лоялен към родния си клуб, но солидна оферта от чужбина може и да го раздели с "канарчетата".

Снимка 374975

Източник: LAP.bg

И докато погледите на специалистите бяха втренчени към футболиста с №8, през този полусезон огромен прогрес в своето представяне отбеляза и централният защитник Кристиян Димитров. Въпросният най-сетне дочака своя шанс на Коматево, като впечатлява със стабилността при единоборства и умението за акуратно позициониране.

Ботев (Пловдив) взе Атанас Зехиров

Ботев (Пловдив) се подсили с национал

"Канарчетата" си осигуриха Атанас Зехиров

През този период в Ботев бе направена и плавна промяна на собствеността. Сега тежката дума има бизнесменът Георги Самуилов, който сякаш има необходимия капитал, за да внесе нужното спокойствие в редиците на ботевистите.

ЧЕРНО МОРЕ - Началото на сезона бе доста тежко за "моряците", които инкасираха срамно поражение у дома с 1:5 от Септември. Последваха нови колебливи изяви на варненци, които породиха спекулации за уволнението на Илиан Илиев. Специалистът обаче доказа, че умее да се измъква от такива тежки ситуации и с доста работа стабилизира изявите на Черно море.

Голяма заслуга за това имаше и големият капитан Георги Илиев, който освен с лидерските си качества, дърпаше отбора напред и с поредицата си важни попадения.

Снимка 395519

Източник: LAP.bg

На "Тича" доста трябва да поработят върху представянето си при гостувания, като това е основният фактор за липсата на повече точки до този момент. Показателят определено не е добър - 10 двубоя далеч от морската столица - две победи, три равенства, пет загуби.

Сякаш през този полусезон далеч повече се очакваше от национала Радослав Василев. Таранът направи стойностни неща с екипа на България, но в Черно море се задържаше повече на резервната скамейка и към днешна дата губи битката си за титулярно място с Жоржиньо.

Илиас Хасани от Черно море отказа трансфер в Алжир

Защитник на Черно море отряза лидера в Алжир

Илиас Хасани иска да остане при "моряците"

Страхотен прогрес бележи и младият Мартин Минчев, който освен с дебютните си попадения в Първа лига, впечатли и със сериозното влияние, което има върху цялостното представяне на варненската атака.

ЕТЪР - Ако трябва да говорим за прогреса на тим от българския елит, той най-отчетливият такъв е на "болярите".

За времето си на стадион "Ивайло" - Красимир Балъков не само промени манталитета на "виолетовите", но ги трансформира и чисто игрово. Етър вече е подвластен на директния атакуващ футбол, а нестандартните играчи като Фло Боджадж, Велко Батрович и Дани Младенов са заплаха за всеки един съперник. В отбрана Венци Василев и Иван Скерлев оформиха качествена двойка в центъра, а сигурност зад тях им придават намесите на стража Христо Иванов.

Снимка 393557

Източник: LAP.bg

Търновци имаха доста оплаквания от съдиите през есента, като най-фрапантната сякаш беше грешката им срещу Левски, когато редовен изравнителен гол на Иван Петков така и не бе зачетен.

"Виолетовите" са само на точка от място в Топ 6, което с оглед потенциала, който разполагат, е гарант за нови силни мачове на Етър и през пролетта.

Берое с най-много нарушения в Първа лига, Етър №1 по феърплей

Берое с най-много нарушения в Първа лига, Етър №1 по феърплей

Вижте и останалите

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) - "Смърфовете" на Бруно Акрапович така и не постигнаха нужната последователност в своето представяне. Есента им се осмисли единствено от сензационната победа като гост на Лудогорец. Всичко друго бе подвластно на хаоса и огромния дефицит откъм положителни резултати.

Голям плюс на "Лаута" беше завръщането на капитана Митко Илиев, който заедно с Бирсент Карагарен, Мартин Луков и Асен Георгиев, се опитваха да запазят българската идентичност в клуба, който е работодател на толкова много сърби, хървати и словенци.

Снимка 395555

Източник: LAP.bg

От въпросните легионери добри впечатления оставиха Анте Аралица и Вилим Посинкович. Първият от изброените обаче все още е налаган като централен нападател, което видимо не е неговата позиция с оглед поредицата му от непростими пропуски и малко отбелязани голове.

Като цяло зимната пауза ще вкара в много размисли и босът Христо Крушарски. Ексцентричният ръководител обмисля уволнението на Бруно Акрапович, а за негови евентуални заместници се смятат Георги Иванов - Гонзо или Стамен Белчев.

Момчил Цветанов подписа с Локомотив (Пловдив)

Локо (Пловдив) си осигури първо ново попълнение

Момчил Цветанов вече е част от "черно-белите"

БОТЕВ (ВРАЦА) - Голямата изненада от есенния дял на шампионата! В движение наставникът Сашо Ангелов сглоби доста интересен състав, в който определено се открояваше името на Валери Божинов.

Божигол понесе доста подигравки за решението си да облече "зеления" екип. Постепенно обаче хейтърите замлъкнаха, след като започна да ниже гол след гол, а апотеоза на всичко бе перфектното му представяне при победата над Левски като гост с 1:3.

Снимка 393889

Източник: facebook.com/BotevVratzaOfficial

Но Ботев не е само нападателят с №86. Отличен полусезон с тима направи капитанът Юли Ненов, а същото може да кажем и за Андреас Васев, Мариян Иванов и Йордан Апостолов.

Врачани играят със самочувствие, което рядко сме виждали от някой новак. Тактическата дисциплина е на много високо ниво, като тук всички позитиви са за ексцентричния специалист Сашо Ангелов.

Горчилка в лагера на "зелените" остави последният им мач преди паузата срещу Локомотив (Пд). Загубата с 0:4 донякъде стопира амбициите на тима за място в Топ 6, но знае ли се. Все пак "пророк" Валери Божинов е предрекъл, че клубът ще играе бараж за участие в Лига Европа!

Сашо Ангелов: Симеон Райков ще е добро попълнение за Ботев (Враца)

Сашо Ангелов: Симеон Райков ще е добро попълнение за Ботев (Враца)

"Ще му звънна"

СЛАВИЯ - "Старата дама" на българския футбол минава между капките в този обзор. "Белите" имаха момент на избухване със спечелването на Купата на България, след което изиграха доста тихичък полусезон.

Селекцията на Загорчич записа 6 победи, 6 равенства и 8 загуби, което ги остави далеч от лидерите в Топ 6. Даже обратното, ще ги накара да се потрудят доста през пролетта, за да гарантират участието си в елита и през следващата кампания.

Венци Стефанов отсече: Бойко Борисов вече няколко пъти спасява Левски и ЦСКА от фалит

Венци Стефанов отсече: Бойко Борисов вече няколко пъти спасява Левски и ЦСКА от фалит

"Те трупат задължения, а все някой друг им е виновен", заяви босът на Славия

И макар всички да говорят за Георги Петков, най-добият вратар на столичани през есента беше Антонис Стергиакис. Гръцкият младежки национал е "златната кокошка" на Венцеслав Стефанов, който със сигурност потрива ръце от задаващия се доходоносен трансфер на футболиста.

Като цяло виновник за посредствените изяви на Славия е треньорът Загорчич. Бившият ни национал сякаш така и не може да мотивира младите си състезатели, които от своя страна решиха, че са достигнали тавана на своето развитие със спечелването на Купата. "Бяла лястовица" на "Овча купел" през тези месеци беше Галин Иванов. Крилото за пореден път демонстрира, че сякаш чувства най-добре в столичния клуб и с изявите си отново възбуди интереса на чуждестранните отбори към своята особа.

Снимка 395482

Източник: LAP.bg

Донякъде разочароваща пък беше продукцията на Милчо Ангелов, Чико Цветанов и Сашо Александров, за които е логично, че повече няма да бранят цветовете на Славия.

ВИТОША (БИСТРИЦА) - Макар и да придобиха печална слава на тотален аутсайдер през изминалия сезон, "тигрите" не загубиха вяра в начина си на работа и през тази година наблюдаваме един напълно променен бистришки тим.

Коце Ангелов отстъпи тима на Росен Кирилов, който с голям ентусиазъм успя да промени футболния мироглед на голяма част от своите подчинени. Витоша се сбогува с чувството си на обреченост и вече подхожда с далеч по-голямо увереност в своите мачове.

Снимка 391228

Източник: LAP.bg

Самочувствие им придават както завоюваните до момента 20 точки, така и стабилните изяви на лидерите в този тим Четин Садула, Стефан Христов и Ивайло Лазаров. Последният е желан от тимове с далеч по-големи амбиции в шампионата и ще бъде много трудно да бъде съхранен в селекцията на "тигрите".

Лъчезар Котев е "Футболист на годината" на Витоша (Бистрица)

Лъчезар Котев е "Футболист на годината" на Витоша (Бистрица)

Признание за младежкия национал на България

ДУНАВ (РУСЕ) - До месец септември "драконите" се доверяваха сляпо на Малин Орачев. Поредицата от слаби резултати обаче се оказа фатална за неговото бъдеще в Русе. След това обезвереният тим бе даден на Людмил Киров, който на пръв поглед знаеше как да върне положителното в селекцията на "небесносините".

Трудно е да кажем, че е успял, тъй като Дунав няма победа от 3 ноември, а преднината пред предпоследния Септември е само точица.

Снимка 393746

Източник: LAP.bg

Осъзнали случващото се, от ръководството предприеха крути мерки, показвайки вратата на всички чуждестранни футболисти в клуба. Същата съдба сполетя и някои от българските резерви. Явно на Люси Киров предстои процес по изграждането на един нов Дунав. Време обаче няма, тъй като и тази година основната цел пред русенци ще бъде запазването на елитния им статут.

Антон Огнянов е все по-близо до завръщане в Дунав

Антон Огнянов е все по-близо до завръщане в Дунав

Футболистът отново ще стане част от "драконите"

Голяма помощ за изпълнението на тази задача може да окаже централният нападател Ахмед Ахмедов, който до този момент има 8 попадения от началото на шампионата и е под №6 в класирането при голмайсторите. Постижение, което изобщо не е за пренебрегване.

СЕПТЕМВРИ - Отборът, който правеше неочаквани неща в първенството. Столичани имаха мигове на изключителен подем, побеждавайки Черно море с 5:1 или взимайки точка от Левски, а същевременно имаха и поредица от няколко месеца без победа.

Снимка 380819

Източник: LAP.bg

"Архитектът" на сегашния Септември - Ники Митов си тръгна заради слабите резултати, а с наследството му трябваше да се оправят Мариян Христов и Христо Арангелов. И донякъде нещата се получават, тъй като за последните си пет срещи "виненочервените" имат 7 точки толкова, колкото бяха постигнали за общо 15 двубоя преди това.

Освободеният от ЦСКА Александър Дюлгеров подписа със Септември

Освободен от ЦСКА вече има нов отбор

Александър Дюлгеров ще играе в Септември

И тази година школата на софиянци демонстрира добрата си работа, като в първия тим успешно се налагат имената на таланти като: Иван Василев, Васил Добрев и Владимир Николов.

ВЕРЕЯ - "Боксовата круша" на Първа лига! През лятото ръководството на клуба така и не успя да спре разпада на онзи симпатичен тим, който се добра до първата шестица през изминалия сезон. Всичко това довлече със себе си куп недомислени решения, като "лъвовете" се напълниха с неопределен брой незнайни чужденци.

Снимка 384609

Източник: LAP.bg

Тази интернационална сбирщина яде бой от почти всички отбори в шампионата, а цялостното бъдеще на заралии е поставено на картата, тъй като и настоящите играчи на тима вече искат да го напуснат.

Това с особена сила важи и за единствените по-качествени на "Трейс Арена" като Антон Огнянов, Милан Вушурович, Здравко Илиев и Симеон Мечев.

Верея пробва да си върне нападател

Верея пробва да си върне нападател

Старозагорци искат Георги Андонов

В цялата тази ситуация някак си мазохистично стои функцията на треньора Небойша Миличич. Сърбинът се гордее с работата си в школите на Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид), но тук ще му трябва нещо далеч по-фундаментално, за да запази мястото на тима в елита през пролетта.