Използвайки закона като скалпел, федералните прокурори се надяват да превърнат процеса срещу четирима мъже, обвинени в смъртоносни атентати с експлозии срещу американски посолства в Африка в аутопсия на една група, обвинена в заговори за убийства на американци в световен мащаб, предаде “Асошейтед прес”. Четиримата са измежду почти двете дузини мъже, обвинени в участие в тероризъм след като са засвидетелствали верността си към Осама бен Ладен, саудитският милионер в изгнание, който е в списъка на ФБР на десетте най-търсени личности.

Съдебното преследване е уникално с това, че престъпленията са извършени извън САЩ, което налага стотици инспектори да търсят улики в Близкия Изток, Африка и Афганистан, където се смята, че се крие бен Ладен, след като, както се твърди, е заповядал да се убиват американци навсякъде по света.

На този процес правителствените прокурори се надяват да докажат, че бен Ладен и неговите последователи са създали конспирация против американците, посредством терористични мрежи на места като Судан, Алжир, Филипините, района на Кашмир в Индия и на Чечения в Русия.

Основата на процеса е случаят с взривените на 27 август 1998 година американски посолства в Кения и Танзания, при което загинаха 224 души, 12 от тях американци.

Прокурорите имат намерение да привлекат 100 свидетели от шест страни, както и да използват признания и странични улики, включително телефонни и компютърни записи. Всички обвинени твърдят че са невинни, и оспорват правото на правителството да провежда процеса в САЩ и да използва улики събрани в чужбина посредством методи, които според американските стандарти, са незаконни.

Като цяло, обвинените в процеса са 22-ма души. Петима очакват гледането на делото в Ню Йорк, трима очакват да бъдат екстрадирани от Великобритания, а 13 са още на свобода. Един от обвинените вече е признат за виновен.