Вирус Едно дете почина, а други 5 са заразени с бактерията псевдомонас в детската клиника на ВМИ – Пловдив. Подозира се, че ръководството на болницата е укрило вътрешно болнична инфекция. Според специалистите от местната ХЕИ, причината за заразата е липсата на хигиена в детската клиника.

Проверката продължава и в момента, съобщи за “Дарик радио” доктор Радка Пепеланова. Тя подчерта, че в отделението все още има две деца, въпреки, че в сградата тече ремонт, което е абсолютно недопустимо.

Разглеждайки хронологията на шестте случая, положителни за псевдомонас, това, че две деца са пролежавали в ревмо-кардиологично отделение, както и фактът, че първоначалните проби от хемокултура при 4 деца са отрицателни, а в последствие се позитивират и констатираните пропуски в противоепидемичния решим, приемаме, че се касае за вътреболнична инфекция с причинител псевдомонас, се казва в предварителното заключение на ХЕИ.

От своя страна, завеждащият отделението доц. Тоню Шмилев заяви, че при детето, което е починало, става дума за инфекция, която е внесена отвън. Той подчерта, че заразата не е вътреболнична и заяви, че няма инструкции, които да задължават болницата да съобщи за подобен случай. Разследването на компетентна комисия показа, че с голяма вероятност при останалите 5 случая инфекцията също е внесена отвън.

На 13 февруари ще стане ясно как точно е заразено починалото момиченце Диана К. Тогава ще бъдат готови резултатите от аутопсията.