Ръководителите на браншовите организации и съюзи на хранително-вкусовата промишленост изказаха своето желание за единен държавен контролен орган, който да следи производството на продукти на хранително-вкусовата промишленост. Това стана на първата среща между експерти от Министерство на икономиката и представители на хранително-вкусовата промишленост.
Повдигнат беше и въпросът с регистрацията на производителите, като представителите на съюзите и браншовите организации изказаха опасения от наличието на множество нелегитимни производители.
Експертите от Министерство на икономиката се ангажираха списъка с регистрираните производители да бъде предоставен на 10 юни, когато ще се проведе работен семинар. От Федерацията на независимите синдикални организации от хранително-вкусовата промишленост беше поставен въпроса с кредитирането, митническите режими, вътрешно-фирмената задлъжнялост, както и държавните поръчки за стимулиране на местното производство.
По време на семинара бяха обсъдени възможностите за подпомагане на бранша от държавните институции. Директорът на “Секторни и регионални анализи” Андрей Брешков допълни, че Министерство на икономиката е готово за открит диалог с браншовите съюзи и организации от всички сектори на индустрията и подчерта, че очаква конкретни предложения от тяхна страна.
Това е първата от поредица срещи между Министерство на икономиката и браншовите организации от сектор хранително-вкусова промишленост. На срещата присъстваха представители на Асоциация на млекопреработвателите, Асоциация на месопреработвателите, Съюз на производителите на консерви, Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите, Съюз на пивоварите, Съюз на производителите на захар в България и др.
Министерство на икономиката започна реализацията на програма за активизиране на диалога между бизнеса и държавната администрация. По негова инициатива през месец юни ще бъде поставено началото на редица срещи между експерти от министерството с представители индустрията по сектори и региони. Това съобщиха от дирекция “Връзки с обществеността и протокол” на МИ.