арест Говорителят на МВнР Любомир Тодоров заяви, че скандалната сделка на “Терем” по всяка вероятност е прекарана по цивилната процедура и най-вероятно става въпрос за нарушаване и по-скоро, опит за заобикаляне на Закона за контрол на стоки с възможна двойна употреба.

От около седмица компетентните органи имат информация за протичането на сделката. Тодоров допълни, че част от сделката е била реализирана, но по-голямата част от нея не е била довършена. Това обаче не означава, че стоките са стигнали крайната дестинация.

Тодоров уточни още, че българските власти са наблюдавали сделката от няколко седмици. Той не я определи като крупна, но не пожела да посочи за какво количество става въпрос.

Операцията по разследването се ръководи от главния секретар на МВР Бойко Борисов. В Търговище е изпратена група, водена от директора на НСБОП, генерал Румен Миланов. Направени са арести, проверяват се сделки и контракти, може да има и арестувани митничари, поясни говорителят на МВнР.

Според Тодоров правителството е твърдо решено да проявява нулева толерантност към подобни нарушения към закона.

Фирмата посредник на сделката не е от арабския свят и е далеч от Ирак, каза Тодоров и подчерта, че ще сбъркаме, ако кажем, че посредникът е Сирия.

На въпрос дали продукцията е отпътувала за Ирак, говорителят на външно заяви, че не може нито да потвърди, нито нито да отрече нещо, което не е установено. Според него, предмет на сделката не е оръжие, а части от двигатели, които обаче могат да бъдат монтирани както в обикновен камион, така и във военно-транспортно средство, т. е., може да се използва както за граждански, така и за военни цели.

Тодоров не пожела да даде никакви данни относно сделката, като заяви, че подробностите за сделката са предмет на дейността на следствието.

Нямаме основание да твърдим, че крайната дестинация е ембаргова държава, но не можем да изключим тази възможност, предвид опита за заобикаляне на закона, каза още Тодоров. Външно министерство не разполага с информация от колко време “Терем” работи с тази фирма. Сделката е била наблюдавана както от българските спецслужби, така и от спецслужбите на страните членки на НАТО.

Помолен за коментар, защо случаят излиза наяве 10 дни преди срещата на върха в Прага, Тодоров отговори, че не разполага с информация дали някой го прави нарочно. Той нарече сделката криминално деяние, продиктувано от икономически интереси.