Британската ядрена компания BNFL и “Westing House” ще участват в търга за консултанти по извеждането от експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщи търговският управител Питър Робъртс във Варна, където приключва международният ядрен форум, предаде БНР.

В търга са консултанти ще участват още два консорциума. Той трябва да се проведе през месец август. Според Питър Робъртс от компанията BNFL, тя е в състояние да предоставя свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”.

Той уточни обаче, че за тях не представлява интерес да доставят за трети и четвърти реактор, тъй като не е ясно още колко време ще работят тези два реактора.

Британската компания е заинтересована и от участие в изграждането на нови ядрени мощности у нас.

Според Марк Ханън, управител но извеждането на реактори, една ядрена мощност може да се изведе от употреба за около седем години, но тъй като този процес все още се изучава внимателно, се оказва, че за това трябват десетки години.

Извеждането от работа на двата реактора в атомната централа в Англия например, което е започнало през 1989 г., се очаква да приключи чак през 2006 година.