Цвета Маркова В едномесечен срок петчеленен състав на Върховния административен съд ще се произнесе по законосъобарзността на постановление на Министерски съвет от ноември миналата година, с което се създава държавната комисия по сигурността на информацията. С него се уреждат и въпросите относно прекратяването на комисията за разкриване на досиета, известна като комисията “Андреев”.

Жалбата срещу постановлението беше подадена от заместник-председателя на комисията по досиетата Евгени Димитров. В края на миналата година ВАС спря изпълнение на оспорваното постановление.

За мен, и като юрист, и като председател на комисията няма никакви правни основания да се счита, че има пречка да влезем в сградата, коментира председателят на комисията за сигурността на информацията Цвета Маркова. Тя допълни, че бившата комисия “Андреев” ще бъде освободена от отговорност по отношение на секретния архим и по отношение ня дългатрайните материални активи след момента, в който се извърши фактическото предаване на тези неща.

Никъде не се споменава за архив, каза Евгени Димитров. След като това не е упоменато и след като има такава законова празнота, ние искаме тълкувание или решение на ВАС, кой закон да бъде използван в дадения случай. Защото, ако ние предоставим нерегламентирано, незаконосъобразно нашия архив на която и да е институция, ние ще бъдем подсъдни във вразка с това, че сме предоставили архив, който представлява съответна класифицирана информация, подчерта Димитров.

Четирима членове на бившата комисия “Андреев” – Христо Марински, Мохамед Реджеб, Владимир Велков и Веселин Ангелов изразиха в декларация становището си, че с приемането на Закона за класифицираната информация тяхната комисия е престанала да действа и че правомощията на Методи Андреев и Евгени Димитров са прекратени и нямат право да използват наименованието на бившата комисия и нейния печат, както и да подписват документи от нейно име.