Първанов Климатът на доверие между Русия и България е възобновен. Така президентът Георги Първанов, обобщи впечатленията си от вчерашната среща на четири очи с президента на Русия Владимир Путин в Сочи и днешната работна закуска в Москва с представители на едрия руски бизнес.

Голяма част от проблемите между България и Русия се решават в кратки срокове и няма въпрос, който да не може да бъде поставен на масата, каза още българският държавен глава. Преди години ситуацията беше коренно различна, добави той.

Първанов е доволен от заявения от страна на “Лукойл” ангажимент да разшири инвестиционната си програма в България. По време на работната закуска били обсъдени и възможностите за бартер на нефт и газ срещу български стоки и строителство.

От “Газпром” пък са подчертали изключително доброто си взаимодействие с “Главбулгарстрой” и пълното си задоволство от качеството на предлаганите от българската фирма строителни услуги.

На срещата си с Георги Потавченко, пълномощен представител на президента на руската федерация в централния федерален окръг, Първанов е обсъдил възможности за регионално сътрудничество, както и начините за повишаване на двустранния стокообмен.

Голяма част от проблемите между Русия и България могат да намерят много по-добро решение на местно ниво, смята президентът. От смоя страна Георги Потавченко е заявил, че централният федерален окръг има интерес към българската енергетика и нейното раздържавяване. Възможно било централният федерален окръг да създаде и свое представителство в София в най-скоро време.