Джаксън Идеята, че архивите на бившата Държавна сигурност трябва да се разсекретят, е лично мое мнение, тъй като според мен това е полезно, за да се познава миналото. Това заяви председателят на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън след срещата си с българския министър на вътрешните работи Георги Петканов.

Стана ясно, че по време на разговора им Джаксън не е настоявал текстовете от Закона за класифицираната информация, свързани с досиетата, да бъдат преразгледани.

По въпроса с досиетата обсъдихме само един аспект – това е проблемът за защитата на тази информация, която засяга НАТО и службите за сигурност. Не съм коментирал решението на Конституционния съд, че в този закон не съществуват противоконституционни текстове, подчерта дипломатът.

От своя страна министър Петканов е поставил пред американския дипломат проблема с необходимостта от спешни промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. Моето виждане за съдебната реформа е че трябва да бъдат създадени конституционни основи за бърз и ефективен наказателен процес, каза министър Петканов.

Той е запознал госта си с дейността, която МВР осъществява с оглед приемането на България в НАТО, а именно борбата с корупцията, укрепването на граничния контрол, борбата с организираната престъпност. Ние добре разбираме, че тези дейности трябва да имат траен характер, че нещата не приключват с поканата за членство в НАТО в Прага, каза още Петканов.

По-късно днес председателят на Американския комитет за разширяване на НАТО Брус Джаксън ще има срещи с председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев, с парламентарните групи на Коалиция "За България" и на Обединените демократични сили, ще бъде приет и от министър-председателя Симеон Сакскобургготски.