ЕгрекЖителите на крумовградското село Егрек разбиха кордона на граничните полицаи и с трактори и пешком навлезнаха в неутралната територия между България и Гърция, където опънаха палатков лагер в местността “Чапали”.

Стотиците мъже и жени протестират срещу решение на общинския съвет в Крумовград от март 2002 г за закриване на основното училище "Васил Левски", в което трябваше да започнат занятие 71 деца.

Хората ще лагеруват в местността, която е на 800 м. надморска височина, до разрешаване на проблема им със запазване на училището в Егрек. Повече от протестиращите са убедени, че решението за закриването му е на религиозна и етническа основа.

ЕгрекПреди протестното шествие към граничната бразда, жителите приеха протестна декларация до президента, председателя на Народното събрание и образователния министър Владимир Атанасов.

Председателят на инициативния родителски комитет Расим Бояджиев съобщи, че в подписка за излизане от община Крумовград и преминаване към община Кирково, са се подписали 486 души.

При сблъсъка на протестиращите и граничните полицаи не се е стигнало до тежки инциденти, само възвастен мъж е наранил ръцете от телта на граничното съоръжение.