Илия ПавловПрезидентът на “Мултигруп” Илия Павлов да бъде доведен принудително под стража, за да свидетелства по делото за убийството на Андрей Луканов. Това реши днес Софийски градски съд, при подновяването на съдебния процес.

За разстрела на бившия премиер са обвинени украинците Александър Русов и Алексий Кичатов, бившият шеф на “Колонел” Ангел Василев, Юрий Галев и Георги Георгиев.

Заради неколкократно неявяване да свидетелстват при редовно призоваване, с полиция ще бъдат доведени още петима свидетели, сред които журналистките Надя Чолакова и Ирен Велчева. Началниците на районните полицейски управления, които не са ги осигурили за разпит в съдебната зала, бяха глобени с по 200 лева.

РусовУтре сутринта със пециална кола ще бъде доведен на разпит 80-годишният Цвятко Николчевски, намерил пистолета “Макаров” със заглушител, с който е извършено убийството. Адвокатите поискаха да се проведе следствен експеримент дали пистолетът може да се побере зад радиатора на парното във входа на блока, където е намерен, няколко дни след показния разстрел на бившия премиер.

Съдът ще прочете показанията на украинците Владимир Шевчук и Александър Акимов, които отказват да дойдат в България, тъй като са обвинени в убийството на бодигарда на Иво Карамански, Иван Кудев. Съдът отхвърли възраженията на защитата, че има съмнения в достоверността им, тъй като са давани под полицейски арест след изтезания в секретната база на МВР в Копривщица и под заплаха за обвинение в убийство. Не се взеха предвид и исканията на адвокатите прокуратурата да представи документи и доказателства как и защо са били изведени двамата от страната.

Началникът на сектор "Престъпления против личността" към Националната полиция полковник Ботьо Ботев ще бъде разпитан като свидетел по делото за убийството на Андрей Луканов. Независимо от протестите на защитниците на обвиняемите по делото, съдът реши, че не съществуват процесуални пречки за това, а напротив, неговият разпит щял да допринесе за разкриване на обективната истина, както и на факти и обстоятелства, свързани с убийството на бившия премиер на 2 октомври 1996 година.