В първата си изява за годината Художествен салон А&M представя изложбата на художника Сотир Иванов Костов – Графа.

Роден в далечната 1914 година в град Лерин – Егейска Македония, по-късно се преселва със семейството си във Варна. Баща му заминава за Америка и той от малък става глава на фамилията. Завършва търговско училище, а през 1944 г. записва Художествената Академия при проф. Никола Ганушев, като последен негов ученик. След като завършва академията, Костов е назначен за асистент, а големият български акварелист и художник, Константин Щъркелов, го кани за свой ученик, но той смята, че всеки има свой път в изкуството и отказва.

Творбите на Сотир Костов са изпълнени с мекота и излъчват светлина. Нарисувал е над 300 акварела, маслени картини и портрети. През 1978 година по-голямата част от творбите му са откраднати и продадени в Западна Германия.

Сотир Костов е всестранно надарена личност – говори седем езика, свири на цигулка и китара, занимава се с окултни науки и хиромантия. Всеотдаен към околните и безкомпромисен към себе си и изкуството, което създава. Ревностен привърженик на учението на Дънов и търсенето на истината в живота.

От 1973 г. живее в Панчарево и работи като пазач. Последните две години от живота си е прикован на легло под грижите на сестра си и много приятели.

Разбрали за болестта му, негови почитатели от САЩ, Канада, Германия и Италия идват да го видят и да му окажат морална и материална помощ.

В средата на октомври 1992 г. Сотир Костов умира, останал неизвестен, скромен и непризнат.

Художествен салон “Аполон и Меркурий” до 23 януари представя на вниманието на почитателите на изобразителното изкуство творби на този малко познат художник.