знаме Само 7 процента от населението на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) виждат България като бъдещ член на съюза, сочи изследване на европейската агенция за проучване на общественото мнение Gallup. Същият процент анкетирани са посочили и Румъния, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Кипър и Малта.

Проучването на Gallup Europe, направено в периода 11–21 септември показва още, че населението на страните от ЕС подкрепя разширяване на Евросъюза на изток, но хората не са наясно кои страни точно трябва да се присъединят. 68 процента от анкетираните са изразили мнение, че страните, членуващи в ЕС, могат да се увеличат два пъти.

Най-голяма подкрепа за ЕС са получили Полша, Турция, Чехия и Унгария, сочи още изследването на Gallup Europe.

35 на сто от запитаните от Европейския съюз са заявили, че само някои от 10-те нови страни трябва да бъдат приети в съюза през 2004 година, а според 39 на сто от запитаните тези 10 страни трябва да бъдат приети, но не по едно и също време.

Анкета сред страните-кандидатки за ЕС пък показва, че две трети от населението одобрява членство в съюза. Проучването показва също, че 14 на сто от източноевропейците са определили като негативно приемането в Евросъюза.

През 2001 година при същата анкета този отговор е бил даден от 10 на сто от източноевропейците. При последното проучване обаче на същия въпрос с отговор “не знам” са отговорили много по-малко от запитаните в източноевропейските страни.