Балетът на Националната ни опера отново представя премиерно класическо произведение. След “Дон Кихот” на Минкус, тази вечер на сцената на Софийска опера се развихря феерията на романтичния балет “Силфида” по музика на Ловенскьолд.

Хореографията е на Бурновил и за да могат нашите солисти да усвоят максимално добре този нестандартен танц, директорът на балета Маша Илиева е поканила за консултант Дина Бьорн. Датската прима, която е художествен ръководител на балетните трупи на Осло и Хелзинки, вече няколко седмици репетира с балетистите ни, уточнявайки всеки детайл от стъпките и движенията по сцената.

С поставянето на класическия “Силфида” се е нагърбил хореографът Росен Михайлов, известен повече с авангардните си схващания за балета и танца. Целият екип от солисти на балета е ангажиран за тази романтична приказка, разказваща за любовта между нереално-митичното и човешко-земното.

Младият Калоян Бояджиев поема творческото предизвикателство да танцува Джеймс, а Дарина Бедева “се нагърбва” с две централни, но много различни по характер роли – Елфи и Силфида.