Емел Етем Ръководителите на едни от най-големите неправителствени организации и ромски съюзи у нас подписаха писмо на Фондация “Равен достъп” до зам. председателя на ДПС Емел Етем.

В писмото се казва, че то е по повод изявления на Етем в Перник, където тя нарича ромите “лентяи” и “безделници” и твърди, че “държавата им е позволила да си живеят така леко”.

В писмото, изпратено до медиите се заявява, че политик от този ранг не трябва да забравя, че принадлежи към етническо малцинство и че основната цел, формулирана в устава на ДПС, е “постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани”.

Вашето изявление относно ромите, се казва в текста на писмото, едва ли е в синхрон с тази цел. То поставя под сериозно съмнение прокламирания от ДПС Български етнически модел. Парадоксално е, че представител на ДПС заиграва с картата на етническото противопоставяне. Подобни популистки изказвания, подстрекават към етническа нетърпимост и са насочени срещу гражданския мир и националните интереси на България. Те доказват не само непознаването на ромската проблематика, но и липсата на диалог между политическата класа и гражданското общество у нас, заявяват авторите на писмото до Емел Емет, което е и с копия до премиера, председателя на парламента, лидера на ДПС Ахмед Доган.

В текста на писмото се подчертава ролята на неправителствените организации за поставяне основите на гражданското общество в България и, че те първи алармират за съществуването на етническа дискриминация у нас. Бихме искали да Ви напомним, че през 1999 г., по предложение на 75 ромски неправителствени организации, българското правителство прие Рамкова програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество. За първи път ромите бяха онези, които инициираха и изработиха ясна политическа стратегия, за решаване на конкретни проблеми на българското общество, заявяват авторите на писмото до Емел Етем.

В края те припомнят, че ДПС до голяма степен дължи изборните си успехи на подкрепата на една значителна част от ромите в България.

Сред авторите на това писмо за ръководителите на Фондация “Отворено общество”, Българския хелзинкски комитет и всички големи ромски фондации и организации.