Първанов През последните години България се превръща от един транзитен пункт, в крайна дестинация на разпространение на наркотици и това не може да не ни тревожи.

Това заяви президентът Георги Първанов в началото на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което присъстват министри, депутати и ескперти.

Според държавния глава у нас има добре разработен черен пазар на наркотици. Очевидно е, че средната възраст на първа употреба на наркотици, например хероина, пада от 21 на под 19-годишна възраст, каза още Първанов. Президентът отбеляза, че е тревожен и фактът, че голяма част от наркоманите са вече без средно образование и без постоянна работа.

Георги Първанов констатира, че е налице разко покачване на употребата на различни наркотични вещества. За пример той посочи, че 1500 души около 1990 г. са употребявали хероин, а в момента те са между 20 и 30 хиляди.

Това заседание на съвета, според държавния глава, трябва да се тълкува като знак, че институциите поставят в своя общ дневен ред борбата с наркотиците и имат готовност и воля да търсят решението му.