Първанов Имам намерение да изпратя специално писмо до представителите на Европейската комисия и до държавните глави на страните от Европейския съюз с аргументите, които българската страна има по позицията си за АЕЦ “Козлодуй”.

Това заяви президентът Георги Първанов при влизането си в пленарната зала на Народното събрание, където изслуша речта на португалския си голега Жоржи Сампайю.

Първанов изрази надежда, че ЕС ще ни подкрепи в искането за извършване на техническа проверка на блоковете на АЕЦ, но според него тези преговори ще бъдат тежки и затова би било добре да си поставим по-амбициозни цели.

На въпрос дали е изненадан от позиците на правителството за нашата централа, Първанов отгвори, че не е бил изненадан, но е научил за това твърде късно.

Държавният глава предложи темата за АЕЦ Козлодуй да излезе извън вътрешно-политическия дебът, защото, според него, тежката вътрешна дискусия може да отслаби българската позиция.

Първанов съобщи още, че през вчерашния ден е информирал португалския си колега за новата позиция на страната ни за АЕЦ. В разговора Първанов е изложил оценката на МААЕ.

На въпрос дали има индикации, че Португалия може да ни помогне за извършването на техническа проверка на централата, Първанов отговори, че проблемът не е в Португалия.

Добре знаем, че други са страните от ЕС, които имат сериозни резерви към първите 4 блока на централата, каза той, но не пожела да назове конкретните държави.