В процес на печат е сборник с текстове, подбрани от Националния конкурс за есета на името на Цветан Стоянов. Изданието е именувано така, както беше формулирана и конкурсната тема – “На/за какво служи интелектуалецът”. Чрез този конкурс беше отбелязана 30 годишнината от кончината на големия ерудит, философ и литературовед Цветан Стоянов.

Журито, което се ръководеше от професор Вера Мутафчиева и включваше Антоанета Войникова – съпруга на Цветан Стоянов, Антон Дончев, Йордан Радичков, Марин Бодаков, Петър Първанов и Цочо Бояджиев, подбра 17 от представените 97 есета. Част от номинираните текстове далеч надхвърлят есеистичния стил, според Марин Бодаков, някои от тях са прекрасни академични работи, каза за агенция “news.bg” редакторът във вестник “Култура” и член на журито.

Възрастовата граница за участие в конкурса беше 33 години – според Цветан Стоянов това е границата, която прекрачиш ли я, нямаш право на повече грешки в живота. От 17 номинирани текста са присъдени първа, втора и две трети награди. На 22 май, в рамките на течащия VI Салон на изкуствата и програмата, свързана с 20 годишнината на НДК, ще бъдат обявени официално победителите в Националния конкурс и представен сборникът, чийто първоначален тираж е 500 броя.