полк. Румен Миланов Няма установена връзка между задържания вчера, 27-годишен мъж, в чиято кола бяха открити мобилен телефон и бомба, и атентата срещу Христомира Атанасова от 9 октомври пред столичното Седмо училище. Това каза директорът на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) Румен Миланов по време на тържествата за празника на полицията.

39-годишната жена беше разкъсана от взривно устройство, задействано чрез мобилен телфон.

Няма данни за връзка на задържания в Троян и с поставеното подобно взривно устройство пред дома на президента на футболния клуб “Ботев – Пловдив” Димитър Христолов, съобщи още Румен Миланов.

27-годишният мъж най-вероятно е свързан единствено с двата взрива в Троян, които преди няколко месеца бяха активирани чрез GSM-апарати.

В България до момента има само 4 взрива, задействани с GSM, обясни директорът на НСБОП, и ги конкретизира – двата случая в Троян, атентата срещу Христомира Атанасова и сплашването на президента на футболен клуб “Ботев – Пловдив” Димитър Христолов.

Според Румен Миланов обаче в момента в страната нарства броят на специалистите, които задействат бомби чрез GSM-и.

Разследването на атентата срещу Христомира Атанасова не е свързано само с проверките на фармацевтични фирми, но по този случай сме още на нулата, призна директорът на НСБОП.

Междувременно дректорът на Дирекция Национална служба "Полиция" генерал Васил Василев съобщи, че снощи са задържани двама души, извършили "много тежко престъпление". Той уточни само, че става въпрос за престъпление от преди няколко дни.

Тържествата за 123-та годишнина на полицията се провеждат в Южен парк. На тях присъстват президентът Георги Първанов, министърът на вътрешните работи Георги Петканов, директорите на националните служби в МВР и патриарх Максим.

В поздравителното си слово държавният глава изтъкна, че от края на август до края на октомври само в столицата полицията е задържала над 100 души, които са с влязла в сила присъда, но са били на свобода.