Соломон Паси В българското външно министерство е създаден щаб за бързо реагиране, съобщи министър Соломон Паси.

Според информация на този щаб, трима от българите са получили леки обгаряния и драскотини. Всички са настанени, без нужда от хоспитализация, в хотел “Холидей Ин” в град Мукаля, който се намира на 1500 км. западно от Аден до границата с Оман.

Първоначално един от българите не е бил намерен, тъй като по време на взрива 12 души от екипажа са скочили във водата, а другите са останали на борда да гасят пожара. Същият впоследствие е бил намерен и се намира в безопасност заедно с другите свои колеги.

Според информация на Йеменското МВнР, предадена на управляващия българското посолство в Сана, пожарът не е вследствие на терористичен акт, а е резултат от късо съединение в електрическата система. Съществува и друга версия, според която причината за инцидента е лодка, пълна с експлозив, която се е сблъскала с танкера.

Българският дипломат в Йемен е в непрекъсната връзка с МВнР на Йемен и прави всичко възможно да осъществи телефонна връзка между министър Соломон Паси и българските моряци.

В същото време обаче френски източници съобщават за един български моряк, който е в неизвестност.

Фирмата-собственик на супертанкера "Лимбург" изключва всякаква възможнст пожарът да е причинен от късо съединение на борда, което твърдят от своя страна йеменските власти.