Алжир Двама български яхтсмени се смятат за изчезнали след катастрофа край бреговете на Алжир. Това съобщи говорителят на външно министерство Любомир Тодоров.

На 8 ноември две български яхти – “Съни Куийн” и “Йосиф и Ана”, са попаднали в силно вълнение на 600 км. източно от столицата на Алжир в екваторията на град Анаба.

Двама от българите от “Йосиф и Ана”, която се е разбила от вълнението, са успели да доплуват до брега и сега са настанени в болница. Това са Руси Байчев Рачев от Бургас и Александър Веселинов Великов от София.

Другите двама от екипажа на “Йосиф и Ана” Огнян Балевски и Димитър Димитров от Варна - собственик на яхтата, до този момент не са намерени и не е известна съдбата им.

Балевски и Димитров все още се водят за изчезнали. Не може да се твърди, че са мъртви, двамата бяха изключително добри и опитни моряци, категорични са колегите им от Яхт –клуб “Варна”, където Огнян Балевски е председател, а Димитров – касиер, допълват информацията от Днес+.

С тези, които са в болницата, поддържа връзка и са били посетени от българския консул в Алжир. Тяхното здравословно състояние е добро. В близките дни те ще са в състояние да се завърнат в България.

От петчленния екипаж на “Съни Куийн”, с който е осъществена за кратко време радиовръзка, няма пострадали и няма особени проблеми с яхтата. Те продължават плаването си към Испания.

От 6 ноември до днес от лошото време, което обхвана централната и източната част на Алжир, са загинали петима души, нанесени са огромни щети на пристанища, жилища и пътища в района.

Яхтата "Йосиф и Ана" - едномачтова с дължина 12 метра, е отпътувала от Варна на 12 октомври. Преди 4 дни тя и "Съни Куйн" са потеглили от Тунис към Гибралтар, като крайната цел е била Палма де Майорка.

Двете яхти е трябвало да пристигнат по предварителния си маршрут до Канарските острови, от където с други европейски яхти да отплават към Флорида.

От Яхтклуба във Варна съобщиха, че "Йосиф и Ана" и "Съни Куйн" са плавали по нашето крайбрежие като овеселителни корабчета. Членове на клуба твърдят, че никой от екипажите на двете яхти никога до сега не са плавали извън Черно море.