гора Да не се издават нови позволителни за сеч в реституираните гори в района на Доспат до приключване на проверката от страна на Окръжна прокуратура – Смолян. Това гласи писмо на началника на Национално управление по горите Илия Симеонов до РУГ-Смолян и държавно лесничейство – Доспат.

Заради създалото се обществено напрежение в резултат на извършената реституция на горски имоти в региона, през декември миналата година зам. министър Меглена Плугчиева разпореди да се спре издаването на позволителни за сеч във всички частни гори до 31 януари т.г.

Предложението за продължаване забраната за сеч е на Окръжния прокурор на Смолян Виктор Янков. В писмо до МЗГ той обяснява, че в Смолянската окръжна прокуратура са постъпили и продължават да постъпват сигнали за неправомерно реституирани гори в района на Доспат.

Представените документи дават основание да се предположи, че възстановените имоти там са били държавни, се казва в писмото. Във връзка с това е възложена предварителна проверка на РДВР- Смолян за установяване на евентуално данни за извършени престъпления по чл. 313 от НК.