Новата икономика на "споделената кола" вече пусна корени. Тя ще продължи да се развива покрай засилването на пазара на самоуправляващите се автомобили.

Според доклад на ABI Research 400 млн. души ще разчитат на роботизираните коли за споделяне до 2030 г. Самоуправляващите се автомобили, като колата на Google, са напълно автономни. Колата на Google дори не разполага с волан. Тя използва технология, като например външни камери, за да видите алеи и LIDAR, вид радар, който използва лазери за осветяване на обекти около колата.

В България най-разпространеният начин за споделено пътуване е на автостоп, но това изобщо не е единственият начин. Има различни сайтове, в които непознати хора се уговарят да пътуват заедно. Този метод в България не е много разпространен, защото сме с предразсъдъци и си мислим, че шофьорът е психопат, изнасилвач и т. н.

Uber е пример за услуга за споделено возене, чрез която компаниите наемат шофьори, които да управляват техните собствени превозни средства за транспортиране на клиентите.

Иновативната роботизирана услуга ще отбележи началото на ерата на безпилотните автомобили, в която колите сами ще могат да отидат да вземат клиентите.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се е заел да постави на пътя самоуправляващите се автомобили до 2020 г., но не е казал колко ще бъдат произведени през тази година.