Колкото и да са различни двете неща - опазването на околната среда и спортните автомобили - новият Лотус Exige 265Е ги обединява, съобщиха от Automediapro.

Exige e спортното купе на Лотус, затвореният вариант на Elise. Сега английският производител вади на пазара версия, която се движи с алкохол. Типично в стила на Лотус автомобилът е изненадващо лек - тежи само 930 кг.
Ековерсията се казва 265E, защото разполага с 265 коня, а буквата „Е" означава „етанол", химически коректното наименование на алкохола. Изполван е моторът на Exige S, където четирицилиндровият 1.8 литров агрегат има „само" 221 к.с.

Версията 265Е има с цели 44 коня повече, защото биоалкохолът произвежда повече мощност. Причина за това е допълнителният кислороден атом в молекулата на етанола, който допринася за по-ефективното изгаряне. Биоалкохолният мотор е подпомаган от променена горивна система, както и модифицирани калибровка и вентили. Вентилите са уголемени и осигуряват впръскване на горивото с по-голямо налягане.

Ускорението - до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. И по-точно: от 0 до 60 мили/час (97 км/ч) Exige 265Е ускорява за 3.88 секунди, а скорост от 100 мили/час (161 км/ч) се постига за 9.2 секунди.

Максималната скорост е 254 км/ч, което означава, че Exige 265E е най-бързият сериен автомобил на биоетанол в света. А освен това е и един от най-бързо въртящите се мотори от този клас, защото 8000 оборота могат да се поддържат, а за кратко могат да се постигнат дори 8500 оборота в минута.

265E се кара с гориво тип E85. Това е смес от 85% биоалкохол и 15% бензин. Високият дял алкохол от преработката на растения е гаранция за екологично чиста работа на агрегата, защото при изгарянето на биоетанола се отделя точно толкова въглероден двуокис, колкото при растежа на растенията.