Новите промени в правилника и закона за движение по пътищата ни се виждат доста строги, но са всъщност много по-леки, ако ги сравним с това какво очаква нарушителите в Дубай, съобщават от Автопрес 2001.

От средата на този месец в Дубай, катаджиите ще слагат черни точки по нова система.

При достигането на 24 точки водачът се лишава от правоуправление за година. По-рано са били само 12, но сега е много по-разширен асортиментът на нарушенията, както е и увеличен броят на точките за всяко от тях.

24 точки се получават директно за каране в нетрезво състояние, за опасно каране, при създаване на ситуация довела до човешка жертва, превишаване на скоростта с 60 км/ч, каране без регистрационни номера и др.

За преминаване на червено директно 12 точки, същото и при каране в аварийната лента и в насрещно движение, превишаване на скоростта до 60 км/ч, опасно изпреварване с камион или рейс.

Сред санкциите е и прибиране на колата за седмица, а при повторно нарушение за месец. Същото се прилага за паркиране на място, обозначено със символ за инвалиди, до пожарни кранове, както и при затъмняване на стъклата с 30-40% над разрешеното.