Най-новото попълнение в гамата на Citroen C4 Picasso, се превърна в петия модел на френския гигант, който получава пет звезди от изпитанията на независимата EuroNCAP, съобщават от Автопрес 2001.

След като получи 35 от максималните 37 точки, C4 Picasso се присъедини в "клуба на отличниците" C4, C5, C6 и C8. За крайният успех допринесоха и трите точки за сигурността, която се гарантира на децата в автомобила, както и двете точки за обезопасяването на пешеходците.

За постигането на отличната оценка, решаваща роля са изиграли богатото стандартно обезопасително оборудване на Citroen C4 Picasso, както и новаторските технологии, грижещи се за оптималното поемане на ударната сила. Предварително оразмерените деформируеми зони са комбинирани със седемте стандартни предпазни въздушни възглавници, спирачната антиблокираща система с електронно разпределение на спирачното усилие, системата за подпомагане на спирането, както и стандартната електронна стабилизираща програма.

Стандартните краш тестове, които извършва Euro NCAP са няколко вида, но определящи за крайната оценка са изпитанията при челен и страничен удар. Под голямо внимание се взимат и резултатите от симулациите на страничен удар със стълб, както и нивото на сигурност, която тестваните модели гарантират на пешеходците. Опитите при челен удар се извършват със скорост от 64 км/ч, страничните с 50 км/ч, а стълбът с диаметър 254 мм се "атакува" с 29 км/ч.