Компанията Skoda е решила да се откаже от производството на ново поколение на минивана Roomster. Според чешкото издание Autoforum.cz решението е взето поради спад в търсенето на автомобили MPV сегмента във връзка с нарастващата популярност на петместните и седемместните кросоувъри. Вместо да разработва пътническо-товарни фургони, компанията ще се фокусира върху производството на SUV модели.

През следващата година на автомобилния салон в Париж чешкият автомобилен производител планира да представи нов кросоувър със седем седящи места и ще се нарича Snowman. Продажбите на новия автомобила в Европа ще започнат веднага след дебюта му. В моделната гама на марката кросоувърът ще замени Yeti, пише Auto Motor und Sport.

Snowman  ще се произвежда в завода в чешкия град Квасини: там сглобяват моделите Roomster, Yeti и Superb. Автомобилът ще бъде построен върху  модифицираната платформа MQB на Volkswagen, и  вероятно ще получи обичайните двигатели на моделите от VW с работен обем  от 1,4 до 2,0 литра. Агрегатите ще работят съвместно с 6-степенна механична скоростна кутия или автоматична трансмисия.

Очаква се кросоувърът от Skoda с четири двигателни колела да привлече купувачи благодарение на цената – неговите аналози от Volkswagen ще бъдат по-скъпи , но за сметка на това ще предложи същата ефективност, същите трансмисии и двигатели.

Освен това Skoda започна работа по нов кросоувър на базата на бюджетния Fabia. В моделната гама на марката най-малкият SUV на Skoda ще бъде позициониран едно стъпало под Yeti като размер и цена. Основните конкуренти на световния автомобилен пазар ще станат Nissan Juke, Suzuki Vitara, Peugeot 2008, Opel Mokka.

Възможно е, че в двигателната гама да влязат същите мотори като на Fabia. Това означава, че новият автомобил ще се предлага с 1,2-литров бензинов двигател с мощност от 110 конски сили и 1,4-литров дизелов агрегат (105 к.с.) по избор.