Той е от онези треньори, които лесно могат да те запалят по играта с оранжевата топка. Достатъчно е да присъстваш само на една негова тренировка, за да се заразиш с енергията, която носи. Дори през лятото може да го откриеш на баскетболното игрище, където предава от уменията си на най-малките. Много малко хора знаят, че той не пропуска баскетболни семинари, а за да бъде още по-добър в работата си като наставник на Спартак (Плевен), постоянно следи и се учи от лекциите на известни треньори от Европа и САЩ. Привърженик е на бързия стил на игра с много подавания и стрелба от разстояние.

По баскетбола го запалва треньорката Мая Герданова, а за да играе в Спартак главните виновници са Дарин Великов и Цветан Антов.

За него баскетболът не е просто професия, а посветеност. Представяме ви следващия гост в рубриката ни "BASKET TIME" - Александър Дяковски, старши треньор на Спартак (Плевен).

Снимка 428191

Източник: Спартак Плевен - Фейсбук

Господин Дяковски, завършихте този сезон на шеста позиция, представихте се на ниво в четвъртфиналната битка. Как оценявате представянето на вашия отбор?

- 6-то място беше програма минимум, като класиране преди плейофите. Така се срещнахме с Балкан. Очевидно най-добре играещият отбор, който за мен беше абсолютен доминатор в плейофите и напълно заслужено спечели титлата по безапелационен начин.

Тази година в отбора на Спартак се присъедини едно от остриетата на българския баскетбол Иван Лилов. Какво успя да даде той на вашия тим?

Снимка 428190

Източник: Спартак Плевен - Фейсбук

- Иван даде много креативност ,както и много дух,енергия и желание за времето,което беше с отбора. Мога само да му благодаря!

През 2015 г. ставате старши-треньор на Спартак Плевен. Как взехте решението да предприемете такава стъпка? Имаше ли колебание?

- Историята как ставам треньор на Спартак Плевен е със сигурност много интересна! Но е и много чуствителна за мен. Някой друг път ще я разкажа. Не само,че не съм се колебал. Вярвах,че това е моя път! И тук мога само да благодаря на хората, които вярваха в мен.

16 от 17-те сезона в кариерата ви като професионален баскетболист сте посветили на Спартак. Какво означава за вас този отбор?

Снимка 428189

Източник: Спартак Плевен - Фейсбук

- Цялата ми кариера е минала в Спартак. И честно казано не се виждам на друго място. Да, никога не знае човек, но аз съм Спартанец от 1995 г. и това наистина означава нещо за мен.

Кой беше човека, от който се учехте в спорта?

- Учил съм се, уча се и ще се уча от всеки, който е минал, минава и ще минава през живота ми!

Във всеки един отбор има трудни моменти. Вие как успявате да мотивирате момчетата да излязат на терена и да се борят, въпреки загубите?

- В трудните моменти трябва да си припомним,че правим това,което обичаме, а много хора нямат този лукс. Това е повече от достатъчно.

Снимка 428187

Източник: Спартак Плевен - Фейсбук

Какво е необходимо според вас десет различни характера да се превърнат в истински отбор?

- Когато започнем да мислим за НИЕ, а не за аз! Това е рецептата.

Кой е най-ценният урок, който вие сте получили в баскетбола?

- Здравата работа побеждава таланта, ако таланта не работи здраво!

Наскоро получихте приза за най-етичен треньор на сезон 2018/2019. Тази награда ви се връчва за втора поредна година. Какво означава за вас това отличие?

- За мен има голям напредък във взаимоотношенията между треньори,състезатели и съдии. Това е идеята на тази награда, тя олицетворява фейърплея, за който всички се борим.

Снимка 428186

Източник: Спартак Плевен - Фейсбук

Какво бихте посъветвали всички онези деца, които искат да грабнат оранжевата топка?

- Баскетболът ще им донесе само приятели, приключения и незабравими преживявания.

Какви са целите ви за следващия сезон?

- Целите на Спартак са да бъде максимално конкурентен с изцяло български състезатели.

Как бихте се описали с три думи?

- Съпруг, баща, треньор.

Снимка 428185

Източник: Личен архив