Баскетболният шампион на България Балкан започна с ценна победа участието си в новия сезон във "ФИБА Къп". Ботевградчани се наложиха над силния руски тим и участник във ВТБ Лига - Енисей (Краноярск) с 82-80. Двубоят беше много драматичен и с размени на водачеството, като до последните секунди крайният победител не беше ясен.

Левски Лукойл започна със загуба в Европа

Левски Лукойл започна със загуба в Европа

"Сините" отстъпиха на Цмоки в Минск

 

В състава на Йовица Арсич отново липсваше Николай Вангелов, който изгледа срещата сред зрителите. Гостите останаха само с десет играчи, тъй като малко преди началото на срещта двама от ключовите играчи на тима - Дейвиън Бери и Дариъс Морис, отпаднаха заради стомашни проблеми.

За Балкан предстоят три поредни гостувания в турнира, първото от които е във вторник в Румъния срещу Клуж. В следващия кръг Енисей приема Сьодертале Кингс.

Гостите започнаха малко по-добре срещата и дръпнаха с 14-7. "Зелените" отвърнаха със серия от 10-2 и обърнаха за резултата за 17-16 след кош на Алекс Симеонов. След първата част Балкан водеше с 23:22.

Снимка 449347

Източник: LAP.bg

Веднага след началото на втория период Енисей си върна водачеството и поддържаше крехък аванс почти до почивката. Двата тима правеха много пропуски, а гостите на моменти демонстрираха доста груба игра. В края на полувремето настъпи подем в играта на домакините, които отново излязоха напред и на почивката водеха с 47-43.

След паузата българите дръпнаха с 54-47, което беше и най-голямата разлика в тяхна полза. Руският тим отвърна със серия от 13-3, а преди заключителната четвърт водеше с 63-62, като двама играчи от Балкан увиснаха с по четири фаула - Крис Минков и Дейшон Найт.

Седем минути преди края домакините за кратко поведоха след тройка с фаул на Марко Радонич за 72-70. След това Енисей отново излезе напред. Равенството беше възстановено малко повече от минута преди сирената след атрактивна забивка на Кени Хол при 75-75, а след това три успешни наказателни удара на на Джордан Калахан - два и на Кени Хол - един, отново дадоха преднина на ботевградския тим. Последва нова размяна на фаулове и тройка на гостите. Балкан все пак удържа аванса си и спечели. Заради пет лични нарушения срещата не довършиха Крис Минков и Дъстин Хоуг.

Снимка 449342

Източник: LAP.bg

Над всички за българите беше Михайло Секулович с 21 точки и 12 борби. Дейшон Найт вкара 15 точки, по 13 точки имат Марко Радонич и Алекс Симеонов.

За Енисей Никола Ребич отбеляза 14 точки, а по 12 точки добавиха Гарлън Грийн и Илия Попов.

Снимка 449349

Източник: LAP.bg