Откриха труп на убита мечка в Националния парк "Централен Балкан", съобщава Нова телевизия.

Убитото животно е намерено на 27 август в охранителен участък "Стенето", парков участък "Троян", в местността "Малък Жидов дол".

При проверката е установено, че трупът е на млад мъжки индивид с огнестрелна рана.

От парка подчертават, че мечката е защитен вид съгласно законодателството на България и е приоритетен за опазване в рамките на екологичната мрежа "Натура 2000". Видът попада в разпоредбите на Наказателния кодекс, според който случаят се разглежда като престъпление.

Органите на реда са обискирали мястото на живеене на мъж от с. Христо Даново, който преди време е заловен до мястото на престъплението да пренася огнестрелно оръжие.

Иззеха 31 незаконни ловни трофея в Пловдивско

Иззеха 31 незаконни ловни трофея в Пловдивско

Те са от сръндак и благороден елен

Припомняме, след направената проверка в дома му са открити трофеи на диви животни, от които осем черепа на дива коза, 27 - на сръндак, и четири - на благороден елен. Образувано е досъдебно производство. Грозят го до пет години затвор, както и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Кафявата мечка е един от емблематичните видове животни за страната. Видът е изчезнал или е в много ниска численост в голяма част от Европа. В страната ни все още съществува популация от няколкостотин индивида, обитаващи основно планините, където има големи горски масиви и са съхранени старите гори. Като вид, нуждаещ се от големи индивидуални територии, мечката е подложена на силно антропогенно въздействие и множество заплахи като бракониерство, разрушаване на местообитанията и безпокойство.

"Червената книга" на България определя вида с природозащитен статус "застрашен". Освен законовата защита се изпълняват мерки за опазване на вида и смекчаване на конфликта между мечката и човека.