Петнайсет на хиляда български деца умират до навършване на петгодишна възраст. Същият показател за Гърция е 7 на хиляда.

Средният показател за европейските държави е 5 на хиляда, съобщава БНР, цитирайки данни изнесени на Кръгла маса "Детското здравеопазване в България - настояще и перспективи". Дискусията е в сградата на Народното събрание и е организирана със съдействието на фондация "Фридрих Еберт".

Причините за високият показател в България са най-различни, но основните са болести, травматизъм, социално-икономически и др., е обяснил доцент Евгений Генев - председател на Българската педиатрична асоциация.

Детската смъртност в страната ни е 9,7 на хиляда за 2006 година, като за първи път показателят спада под 10 на хиляда.

Връщането на лекарите в училищата е въпрос, който трябва да се реши принципно и тази длъжност да бъде възстановена. Трябва да се стигне до договореност дали училищният лекар трябва изцяло да изземе функциите на личния лекар.

По думите на Генев в Унгария по закон децата до шестгодишна възраст се обслужват само от педиатри, от 6 до 14 години - от педиатър и от личен лекар, и след 14-годишна възраст - родителите им могат да изберат кой лекар да ги лекува.