Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) иззе и изпрати за унищожаване 1150,3 кг храни от животински и неживотински произход, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Това стана по време на акция, която се състоя между 29 май и 2 юни 2023 г. БАБХ извърши 2330 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене в цялата страна. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, и тематични. Инспекторите от отделите "Контрол на храни" към Областните дирекции по безопасност на храните са издали 15 акта за административно нарушение и 134 предписания.

Основните констатирани нарушения са: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет на български език; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; предлагане на храни, несъответстващи на Наредба 2/2021 г. за детското и училищно хранене; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните.

БАБХ провери 1 775 обекта за четири дни

БАБХ провери 1 775 обекта за четири дни

Съставени са 13 акта и 90 предписания