Около 1 тон колбаси с конско вместо телешко месо са били продадени в магазините у нас. Това е показала проверката на Агенцията по храните, след като бяха установени случаи на измама, съобщи Би Ти Ви.
Продуктите са безопасни, но въпреки това производителите ще бъдат глобени.
В две месопреработвателни предприятия са засечени саздърма, наденица и варено-пушени колбаси с конско месо.
Нарушителите са фирми от Петрич и Карлово. От месокомбината в Петрич са изпратили проба в Германия, защото твърдят, че в колбасите не е влагано конско месо.
„Ние сме направили по нашата система съответното проследяване и установихме, че в тези колбаси въпросни, за които се коментира, е влагано българско месо, добито от българска кланица, която се контролира от Агенцията по безопасност на храните", обясни Костадин Чорбаджийски от предприятието в Петрич.
От завода в Карлово предполагат, че са били измамени от некоректен доставчик.
„Това нещо рефлектира върху нашето име и нашия авторитет на дългогодишен производител", заяви Валери Илиев - изпълнителен директор на месокомбината.
В продуктите има основно вносни съставки, които по документи и етикет се водят "говеждо".
„По документи измамените са нашите производители, тъй като това, което са купили, им е било продадено за говеждо", уточни Йордан Войнов от БАБХ.
До края на месеца от магазините у нас ще бъдат взети над 70 проби.
dragko
на 16.03.2013 в 06:58:25 #3Проверете какво се продава в магазин "ЛИДЪЛ"!90% от хранителните продукти там са "химия".Да не говорим за месата произведени в Румъния!
ptitsa
на 16.03.2013 в 06:11:24 #2сега конско, утре кучешко. Кой псевдо-български простак (майорчето) се подиграваше, че южно корейците ядяли кучешко, ако е имало такова е било преди много години в годините на "прехода" и масовите самоубийства (биле са на 1 място в света ама сега не са) в който сте сега вие, та му мислете кого и как коментирате.
Е_С_ССР
на 16.03.2013 в 01:26:39 #1А добро утро. Това го знаем всички. Първо каналът за конско / кучешко или каквото там е месо върви от десетилетия у нас. Второ след 20 годишното ирландско месо не можем да бъдем впечатлени така лесно