10 от страните-членки от ЕС все още не са отворили своя пазар на труда за българските работници.
Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР.

Той представи данните в речта си пред форума, организиран от Европейския икономически и социален комитет на тема "България в единния пазар на ЕС - констатации на гражданското общество".

Младенов уточни, че от януари 2007 г. до края на 2008 г. броят на гражданите на ЕС, работещи на българския пазар на труда, се е увеличил над шест пъти. Това според него показва, че България успешно прилага принципа на свободното движение на хора в своята политика.

Относно ограниченията за българи в страни от ЕС Младенов посочи, че в близко бъдеще е много малко вероятно тези разпоредби да бъдат премахнати, особено в условията на криза.

Той съобщи още, че България е създала мрежа от служби по социални и трудови въпроси към посолства на страни от ЕС - в Мадрид, Атина, Берлин, Лондон, Дъблин и Никозия.

Социалният министър добави, че намаляването на административната тежест и облекчаването на условията за развиване на бизнес са залегнали в програмата за по-добро регулиране, която България прилага за периода 2008-2010 г.

Сред приоритетите на програмата са премахване на излишните административни режими и укрепването на капацитета на институциите, посочи Младенов. В условията на криза мерките за създаване на работни места са сред приоритетите на България, каза министърът.

Хората в неравнопоставено положение също не бива да губят шансове за реализация, добави той. МТСП ще предприеме мерки за създаване на работни места след анализ на използваните досега активни мерки на пазара на труда.

Анализът ще бъде изготвен до края на месеца от Икономическия и социален съвет, посочи министърът.

Младенов съобщи, че България ще кандидатства за 5 млн. лева от Европейския фонд за преодоляване на глобализацията първо за 1507 служители и работници, съкратени от дружеството "Кремиковци" и за 30 съкратени от пристанищния комплекс в Лом.

Той уточни, че документите за това вече са подготвени.

На по-късен етап ще се кандидатства за финансиране на мерки и за съкратени работници след преструктурирането на БДЖ, посочи още Младенов.