Активният сезон по градозащита с ракетен способ стартира утре, съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Операциите по изкуствено въздействие ще разполагат с 11 793 ракети, осигурени от изпълнителна агенция "Борба с градушките" (ИАБГ).

Предвижда се също осигуряване на радарно покритие на атмосферата над територия на България през активния сезон тази година. Това ще се извършва със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на "VAISALA".

Защитата против градушки ще се осъществява над територия от около 22 млн. декара в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях.

От министерството посочват, че дейностите започват по-рано тази година заради прогнозите за високи извън обичайното температури през второто десетдневие на април, които в комбинация с неустойчиво стратифицирана атмосфера, са предпоставка за градоопасна купесто дъждовна облачност. При висока честота и интензивност на градушки ИАБГ има готовност да закупи допълнителни ракети с предвидени средства по закона за държавния бюджет.

Отпускат близо 3,8 млн. лева за борба с градушките

Отпускат близо 3,8 млн. лева за борба с градушките

Средствата ще се използват за защита със самолети