Трети ден 12 души са блокирани от снеговете в хотел над Перущица в местността Върховръх, предаде БНТ. Съобщава се, че всички са добре, в сградата има ток и вода. Има достатъчно храна.

Туристите чакат да бъде разчистен 24-километровият път до града, който засега е непроходим. От община Перущица обещават това да стане утре. Междувременно хората в местността Върховръх поеха инициативата и започнаха сами да правят пъртини.

"Определено ще стигнем по-бързо така до цивилизацията, отколкото да чакаме да ни спасят вече втори ден и 12 човека да бедстват на 1600 метра", споделя хотелиерът Тодор Христев.

Снегът блокира 10 души в Родопите, сред тях има и бебе

Снегът блокира 10 души в Родопите, сред тях има и бебе

Пътят е затрупан с над 1,5 м преспи

Блокирани от снега са и две села от община Родопи, които се намират в близост до хотела във Върховръх. В село Чурен няма постоянни обитатели, а в село Скобелево в момента живеят 36 души. Всички са добре и очакват почистващата техника да достигне до тях.

"Имам връзка с всички жители, които имат телефони: Вода имаме, ток имаме, храна. Очакваме, че утре ще заредим пенсионерите с хляб. При нас снегът е някъде към метър и половина." - съобщи кметът на село Скобелево в община Родопи Любомир Иванов.

На Витоша също бедстваха хора поради невъзможност да слязат от планината. Три дни в хотел "Боерица" бяха блокирани десетина души. Сред тях и две деца.

"Зимна приказка от Витоша. Много е красиво, обаче пътищата не са разчистени и се опитваме от 24 часа да слезем надолу и днес трябва да се лети обратно към Берлин, обаче може да си изпусна полета." - разказва Николай Матев.

От общината заявяват, че се чистят основно пътищата Бояна-Златни мостове и Драгалевци-Алеко. Въпреки това е изпратен снегорин и до Боерица и хората успяха да слязат до града.

Николай Матев и двете му деца обаче изпуснаха самолета за Берлин.