Промяна в закона за пчеларството, която да отмени поправката, даваща възможност на група пчелари от развъдните асоциации да третират пчелни семейства със забранени антибиотици и сулфонамиди.

Това поискаха протестиращи пред Министерство на земеделието и храните пчелари.

Около 150 пчелари от различни градове на страната – Ловеч, Пазарджик, Благоевград, Видин, София и др., се събраха на национален протест под надслов „Против неадекватната политика на МЗХ”. Сред плакатите, които те носят, прави впечатление надписа „Пчелите – фактор за плодородие и екология, пчеларската политика – пълна демогагия”.

Друг плакат подчертава, че пчелите са индикация за замърсяване на природата.

Председателят на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов представи декларация, която са подготвили за МЗХ с 12 искания.

Първото искане е за отмяната на разрешението за използване на вредни препарати.

Хората са категорични, че двата вредни препарата, които са одобрени за използване, са катастрофални не само за пчелите, но и за почвите, и растенията.

На протеста подчертаха, че Европейският съюз е наложил мораториум върху използването на тези пестициди, но въпреки това Агенцията по храните сега ги разрешава у нас. 

Второто от 12-те искания призовава: „Не пипайте Закона за пчеларството относно редукцията на пчелните семейства.”

Пчеларите настояват за създаване на лаборатория за анализ на загиналите при отравяне пчели заради растителнозащитни мероприятия. Те искат още да има механизъм, по който пчеларите да получават обезщетение при лабораторно доказан масов мор от отравяне или заразно заболяване на пчелните семейства през последните 5 години.

Пчеларите алармираха още, че здравният статус на пчелите е най-важен и настояха да бъде възстановена дейността на пчеларите-проверители, за да се възобнови държавната профилактична програма.

Протестът настоява още всички пчелари с регистрирани пчелини да могат да участват в европейските програми.

Те настояват и Министерството да поеме още отсега инициатива за общата селскостопанска политика и да включи пчеларството в нея, така че пчеларите да бъдат директно субсидирани. Друго искане е да бъдат освободени от данъци до края на настоящия програмен период, тъй като единствено те не получават директно плащания.

Искат се и нормативни промени, свързани с чл.5 от Закона за пчеларството, като по този начин да бъдат намалени изискванията за представителната организация да има структури във всички области и в половината общини.

Протестиращите искат пчеларите сами да определят организацията, която ще ги представлява.

В декларацията, под която всички желаещи могат да се подпишат, изрично е посочено, че протестът е насочен към подпомагане на дейността на МЗХ за осъществяване на адекватна политика в областта на пчеларството, за директни плащания на пчеларите, които да им гарантират прилични доходи и приемлив стандарт на живот.