Дванадесет общини бяха отличени с награди в конкурса "Екообщина", присъждани от посолството на Франция у нас, съобщи „Дневник”. Призовете бяха връчени днес на церемония в курорта Албена.

Тя бе организирана в рамките на годишната среща на местните власти.

Конкурсът се организира от посолството на Франция у нас, а негови партньори са Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие.

"Екобщина" е конкурс, отворен към всички общини, независимо големи или малки, стремящи се към осигуряване на нови градски услуги, едновременно конкурентоспособни и опазващи околната среда. Четирите категории, в които кандидатстващите общини се състезаваха, бяха управление на водите, управление на отпадъците, мобилност и енергийна ефективност на сградите.

Конкурсът "Екообщина" извежда на преден план ангажираността на българските общини в изброените области, които съответстват на четирите категории на конкурса. Във всяка категория се отличават по две общини с население под и над 10 хил. жители.

Всички общини могат да подадат своята кандидатура, изпращайки съответните въпросници и спазвайки регламента на конкурса. Гражданите от своя страна могат да насърчат изпълнението на иновативни устойчиви проекти, като подкрепят кандидатурата на своята община в социалните мрежи.

За "Устойчиво управление на водите" наградата за община под 10 хил. души получи Годеч, а над 10 хил. жители - Габрово. Призовете в категорията "Устойчиво управление на отпадъците" взеха съответно Каспичан и Търговище.

В категорията "Енергийна ефективност на сградите" при общините под 10 хил. души получи Брацигово, а при тези с над 10 хил. души - Златоград.

В категорията "Устойчива мобилност" бяха наградени по две общини в категория според населението - Бобов дол и Сливница и Велинград и Костенец.