120 наши учени и 40 компании работят в Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/.

Това стана ясно по време на изложба по повод 20-годишното участие на България в ЦЕРН, която беше открита от образователния министър Красимир Вълчев и генералния директор на организацията Фабиола Джианоти, информира БГНЕС.

"Не можем да оценим с точност ролята на ЦЕРН. Можем да кажем обаче, че близо 40 български компании участват в ЦЕРН, други 720 учени и над 4000 ученици са посетили организацията", заяви пред журналисти министърът след откриването на изложбата.

Радев призова за източноевропейски център за технологии

Радев призова за източноевропейски център за технологии

Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ проф. Фабиола Джианоти

Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ е най-голямата лаборатория, в която се проучват елементарните частици, изграждащи материята и Вселената, обяви генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ д-р Фабиола Джианоти, цитирана от БТА.

ЦЕРН е изключителен пример за научно сътрудничество, защото организацията работи с 18 000 учени от над 100 националности, отбеляза тя и разкри, че в България участва в научните експерименти в ЦЕРН с около 100 много изтъкнати учени, като най-младите от тях са на 27 години, а около 50 процента от българските учени са под 40 години.

Министър Вълчев и Джианоти участваха на интердисциплинарна международна среща-дискусия "RELOGIA Триалози 2019 - наука-изкуство-технологии.