14 чуждестранни посолства у нас излязоха с декларация в подкрепа на предстоящото на 22-ри юни шествие в София на хора с различна сексуална ориентация, съобщава БНР.

За поредна година представители на чуждестранни диппломатически мисии са принудени публично да реагират в защита на София прайд.

"Никой не трябва да бъде дискриминиран въз основа на неговата сексуална ориентация или полова индентичност", се казва в съвместното изявление, подписано от 14 ръководители на посолства.

"Искаме да окуражим обществеността и държавните институции да защитават тези ценности", пише още в съобщението от посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Холандия, Норвегия, Сърбия, Южна Африка, Великобритания и САЩ.

В предишни години шествията на гей общността в България бяха белязани от хомофобски прояви и дори насилие.

По-рано днес в официално заявление от Светия Синод се обявиха против гей парада и аплериха за неговата отмяна. Ден по-рано митрополитите подкрепиха петиция срещу гей парада в събота.

В същото време няколко националистически организации съобщиха, че готвят на 22-ри паралелно шествие, също в знак на протест.