Записките на Захари Стоянов са нашият епос, мъчениците на свободата са нашите икони, Кървавото писмо е зов на свободата.
Това заяви в Панагюрище президентът Румен Радев в речта си на тържествената заря-проверка в чест на годишнината от Априлското въстание.

Тържествената церемония започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание
Държавният глава прие почетния строй от командващия зарята майор Недялко Киров. 

Първото слово бе на кмета на Панагюрище Никола Белишки, който призова "пред онзи български дух, който ни направи човеци, да си обещаем, че всички заедно ще достигнем онази висота на човешкия дух, така че да правим усилия и жертви в името на човешкото благо".

"Те жертваха всичко - живота си и децата си, за да можем ние да живеем спокойно. Днес ние крещящо имаме нужда от ново Възраждане, от ново Възкресение, защото днес робството е вътре в нас. Нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия. Защото днес имаме свобода, имаме мир, но нямаме единение." - каза кметът.

По думите му, днес трябва да имаме вяра в себе си и в бъдещето - "с малки крачки и с лъвски скокове да вървим напред и нагоре, и с ясната цел: единна и силна България".

В словото си президентът Радев се върна към героичните дни на априлци през пролетта на 1876 г.

"Няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни", припомни Радев.

"Тази българска пролет ще трае само няколко дни, само в няколко селища. Но тя ще промени съдбата на България завинаги. Това е въстание на осъзната саможертва в името на свободата." - посочи държавният глава.

Той припомни също определението на писателя Георги Марков за порива на априлци, който го нарича "въстание на поетите".

"Обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България.  Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение българи не се отрече от тези мъченици на свободатаНикое поколение българи не се отрече от тези мъченици на свободата." - каза още Радев.

По думите му, те са благородниците на българския народ.
"Наместо замъци, те ни завещаха костници. Завещаха ни и онзи непокорен и борбен дух, който и днес гори в българското сърце." - каза той в заключение.

След словото на държавния глава, на тържествената заря-проверка, поименно бяха споменати героите на българската свобода Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Панайот Хитов, Филип Тотю, Георги Бенковски, Панайот Волов, Захари Стоянов, Стефан Стамболов и редица други, пожертвали живота си, за да има народът ни отново държавност.

Поклонението пред героите на Априлската епопея продължа и утре в местността Оборище.