64.7% от българите, работещи в Испания, не работят по специалността си, а едва при 27.4% работата в Испания е в съответствие с придобитата специалност.

Това сочат резултатите от проведеното през септември и октомври т.г. от МТСП социологическо изследване за нагласите на българските граждани, работещи в Испания.

52.4% от работещите в Испания българи са със средно и средно специално образование, а 38% имат висше.

Българите, избиращи да работят в Испания, са предимно млади хора. Основната част от работещите са на възраст между 25 и 39 години.

Значителна част от българите не харесват прекъсването на социалните контакти с България. На 42.3% от отговорилите на този въпрос не допада по-ниско квалифицираната работа, която следва да извършват.

18.8% - отношението като към чужденец и 20.2%, културни и социални различия и загуба на българска идентичност. От жилищните условия на се доволни 7.5% от анкетираните.

В отговор на въпроса "За каква заплата бихте се върнали да работите в България?" най-голяма част от анкетираните посочват цифрата 1500 лева, а 28 % от нашите сънародници отговарят, че ще се завърнат обратно в България при заплащане от 500 до 1200 лева.

В изследването са обхванати общо и 181 работодатели. Отговорите, дадени от тях показват, че за 65.2% от значение при наемането на работната сила е качеството на извършваните дейности, точност при изпълнение на срочната работа, добросъвестност, дисциплинираност, лоялност и желанието за повишаване на квалификацията.

На въпроса "Каква работна заплата бихте определили за посочените от вас професии за български граждани, които са били на работа в чужбина, владеят поне един чужд език и имат опит в сферата, в която бихте ги наели?" за предлаганата средна работна заплата по равнище/вид на работните места се получават следните стойности: базово - 620.00 лв., средно - 803.70 лв. и специализирано - 1064.10 лв.