Близо 19 хиляди нарушения на пътя за превишена скорост са регистрирали от полицията за периода 21-27 август. Специализираната операция е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL

От обобщените данни става ясно, че 12 535 са установените нарушения с мобилни технически средства за контрол на скоростта, монтирани в автомобилите на Пътна полиция, а останалите 6 420 - от стационарните камери.

Като цяло по време на тази операция са констатирани 6 046 нарушения повече, в сравнение с последната такава операция, която се проведе през месец април.

Ръстът според комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция", е нормален, като той посочи няколко причини за това - натовареността по пътищата, която е изключително голяма, особено в летния сезон, както и ефективният контрол.

Промените в Закона за движение по пътищата с махането на предупредителните табели пред мобилните системи за контрол на скоростта, също са дали своя положителен ефект, сочат още данните на полицията.

В рамките на операцията екипите на полицията са разкрили и няколко престъпления. В 20 коли са намерени наркотици, открит е мъж, обявен за издирване.

Превишената и несъобразена скорост продължава да е най-голямата причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой жертви.

Затова и началникът на Пътна полиция призова водачите да бъдат внимателни на пътя и напомни, че превишената скорост е основната причина за пътни инциденти.