Бивш анестезиолог от болницата в Разград беше осъден заради смъртта на пациент през 2011 г. Присъдата е две години "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок, съобщават от прокуратурата в Благоевград, съобщи прокуратрата.

Подсъдимият лекар е обвинен в немарливо изпълнение на професията си. Той работел като лекар-анестезиолог в "Хирургично отделение" в МБАЛ-Разлог. През април 2011 г. лекарят изпълнявал задълженията си в операционна зала. При въвеждане на пациента в анестезия, с поставяне на ларингоскоп, д-р Т. причинил разраняване на лигавицата на твърдото небце и разкъсване на мекото небце, дълбоко разкъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния слой. Последвала механична асфикция от запушване на дихателните пътища с вдишване на кръв, съобщават още от прокуратурата.

Съдът върна делото срещу бившите шефове на АПИ за катастрофата край Своге

Съдът върна делото срещу бившите шефове на АПИ за катастрофата край Своге

Те са обвинение в престъпление по служба

Според държавното обвинение в тази ситуация подсъдимият проявил бездействие, като не извършил основни действия при анестезия и не осигурил готовност за прилагане на алгоритъм за трудна интубация. К.Т. не приложил и редица други методи, допълнителни средства и техники за осигуряване на проходимост на дихателните пътища, установени с медицински стандарт "Анестезия и интензивно лечение".

Първоинстанционният съд е признал подсъдимия за виновен. Присъдата може да се обжалва пред въззивния съд.