Осъдиха мъж, заплашвал родителите си с убийство и упражнявал домашно насилие над тях. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

Мъжът е бил предаден на съд от Районната прокуратура във Варна за извършени пет престъпления спрямо родителите си.

Присъдата на Варненския районен съд, по която подсъдимият е бил признат за виновен и за петте деяния - неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, причиняване на леки телесни повреди на майка си и баща си в условията на домашно насилие, както и закани с убийство към двамата, е била произнесена вчера.

Подсъдимият работил във Великобритания. Там бил осъден и след като изтърпял наказание от 4 години и пет месеца лишаване от свобода, се завърнал и заживял в дома на своите родители от февруари 2015 г. Започнал да проявява агресия към майка си и баща си, обиждал ги, удрял ги и ги малтретирал редовно. Тормозът бил и физически, и психически.

С молба до Варненския районен съд родителите му поискали защита по Закона за защита от домашно насилие. Съдът уважил молбата на тормозените родители и агресивният син бил отстранен от жилището за срок от 10 месеца, като му било забранено да доближава дома и лозето на родителите си на по-малко от 100 метра. Съдът разпоредил мъжът да посещава специализирана програма за извършители на домашно насилие.

Подсъдимият нямал доходи и разчитал изцяло на пенсиите на своите родители. Въпреки това за грижите и издръжката от тяхна страна отговарял с насилие. След побой над тях бил настанен в психиатрична клиника.

В периода от 20 декември 2018 до 10 април 2019 г. подсъдимият нарушил заповедта за защита от домашно насилие няколко пъти. На 3 април 2019 г. в условията на домашно насилие нанесъл леки телесни повреди на баща си и на майка си. В периода от 20 декември 2018 г. до 10 април 2019 г. в условията на продължавано престъпление агресивният син се заканил да убие родителите си.

Съдебният акт на Варненския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Варна.