ОФИЦИАЛНО
Инцидентът приключи, потвърди се информацията за двама загинали на борда на "Елена". Убиецът скача в морето през борда, но е заловен и качен на военния кораб. Раненият капитан на "Елена" остава на борда на кораба си по време на буксировката.>>>ОЩЕ

Всичко от днес
ОТ ФОРУМИТЕ НА NEWS.BG
••радиолюбител, 03.12.2003, 16:23 - На кораба са загинали 1 и 3 механик.Капитана отказва да напусне кораба.Виновния моряк е задържан на военния кораб и ще бъде предаден на РДВР когато пристигне във Варна.Състоянието на капитана не е много добро,но е под лекарско наблюдение и засега взима решения относно състоянието на кораба,който ще бъде буксиран до Варна.••

ПОСЛЕДНО
•••Капитан Пейчо Манолов, началник на “Морската администрация”: Информацията, според която на бедстващия кораб “Елена” е имало престрелка, не се потвърждава до този момент.
На мястото на инцидента са изпратени спасителни екипи с лекар, представител на “Граничната полиция” и “Морската администрация”. Предстоят преговори, за да могат спасителните екипи да се качат на кораба.
До “Елена” се е приближил само военен кораб заради лошите условия.•••

схема БНТ Вероятно един от моряците е бил убит, съобщи днес по-рано източник, цитиран от “Дарик радио”. Военноморските сили проверяват в момента информацията дали корабът е взет за заложник от член на екипажа.

Транспортният министър, който е в Монтана коментира, че в структурите на МВР знаят достатъчно за извършителя на нападението над капитана и членовете на екипажа на кораба.
Известно е, че той владее само частично положението, поясни Николай Василев.
Спасителните екипи са влезли във връзка с екипажа, капитанът е ранен, но е жив, за момента нямаме точна информация за състоянието на другите двама моряци, допълни още министър Василев.

Експерти
В случая може да се касае за терористичен акт
От своя страна първият заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия вицеадмирал Петър Петров заяви, че в случая с “Елена” се изпълнява бойна задача, по която ще бъде дадена информация по-късно днес от Министерството на отбраната.
Засега няма официално потвърждение за смъртта на член от екипажа на изчезналия кораб. Няма официална информация и какви са причините за инцидента.

Съобщава се, че вече е започнало провлачването на кораба към Варна. Не е ясно дали спасителните екипи са успели да се качат на борда и каква е ситуацията в момента.
На мястото има две ракетни корвети и два влекача.

Пресцентър
Министър Соломон Паси отложи пътуването си за Брюксел за по-късен час
Според информацията на “Дарик радио”, корабът не е подал сигнал за бедствие. От военноморските сили съобщиха, че сигналът е бил подаден вчера от норвежки кораб. Според източниците, норвежците са забелязали нещо съмнително на борда на българския съд.

Според морски експерти от Варна, в случая може да се касае за терористичен акт.

Междувременно от пресслужбата на външно министерство съобщиха, че министър Паси отлага за по-късен час заминаването си за Брюксел. От информационната служба не можаха да уточнят причината за това.

По-рано днес беше съобщено, че изчезналият в Черно море преди два дни български кораб “Елена” е открит. Това съобщи шефът на Морска администрация “Варна” кап. Александър Първанов.

Плавателният съд е бил намерен в извънтериториални води, на 160 кимолетра източно от Варна.

По първоначални данни, генераторът на плавателния съд е спрял и затова не е имало връзка с екипажа.

По информация от кораба, един от членовете на екипажа - морякът П. П., е наранил с леерна стойка (железен лост) капитана и двама от механиците, съобщиха от Министерството на транспорта. Според информация на "Дарик радио", на борда е избухнала престрелка след сбиване между четиримата.

В структурите на МВР знаят достатъчно за извършителя на нападението над капитана и членовете на екипажа
--министър Василев
В момента на мястото се намират влекач и военен кораб. Двама офицери от “Гранична полиция” участват в операцията по спасяването на кораба, плаващ под български флаг, съобщи пресцентърът на МВР.
Климатичните условия са твърде лоши и се очаква спасителната операция да продължи до вечерта.

ХРОНИКА
1500-тонният кораб с 13-членен екипаж, регистриран в Бургас, тръгнал от Украйна и в понеделник трябвало да акостира в Бургас, но не е пристигнал.
Нито собственикът - частната софийска фирма "Балкан шипинг енд Трейдинг", нито Морска администрация са могли да се свържат с плавателния съд, който е превозвал 7 контейнера с цигари и скрап.

Българският кораб "Елена" е в неизвестност от понеделник, 1 декември. Той трябваше да пристигне в пристанище Бургас в 8.00 часа на същия ден.
Последното обаждане на капитана на кораба е станало на 30 ноември, неделя, когато той е съобщил времето на пристигането си в България. Сигнал за бедствие е получен в 14.45 часа вчера, 2 декември.