Историкът проф. Пламен Павлов изпрати предложение до Народното събрание датата 20 април да бъде включена като официален празник в българския национален календар, пише "24 часа".

"Писмото не е само от мен, то е от фондация "Васил Левски", по идея на Галина Златарева. То е изпратено не само до НС, а до президента, до Бойко Борисов. Така че не е нещо неизвестно на обществеността", заяви професор Павлов.

Една от целите на историците е да се отбележи деня, в който е гръмнала първата пушка в Копривщица, която поставя началото на Априлското въстание.

Според нас е редно денят на Априлското въстание да бъде официален празник, а има и гласове да бъде и национален празник, което аз горещо подкрепям", обясни проф. Пламен Павлов.

По думите на историка Априлското въстание заслужава да бъде в максимална степен преосмислено и оценено като "върховно усилие на нашето възрожденско общество за извоюването на свободата и независимостта на България".

"На практика всички паметни дати за нас - 3 март, 6 септември, 22 септември - са следствие именно на 20 април, каза още професорът.