А1 и НАПГ подновиха провеждането на пролетния лагер за младежи от приемни семейства след двегодишно прекъсване заради Ковид-19. В събитието, което тази година беше под надслов "Споделяме заедно", се включиха 20 младежи между 14 и 18-годишна възраст от различни краища на страната. Събитието се проведе в Националния STEM център в град София, където младежите обсъждаха как планират да се развиват в личен и в професионален план заедно с представители на А1 и НАПГ. Водещи на събитието бяха Сами Исониеми, полицай, отраснал в приемна грижа във Финландия, и Хава Билен, българка, която е едно от първите деца в приемни семейства у нас.

По време на престоя си в София младежите посетиха централния офис на А1 и получиха ценни съвети за това как да изберат професия и да търсят работа, как да се явяват на интервю и какво е важно да правят, когато работят в екип. В ролята на техен ментор по темите, свързани с кариерно развитие, беше Петя Николова, старши експерт в направление "Човешки ресурси" в А1 България.

Докато гостуваха в столицата, младежите посетиха Народния театър "Иван Вазов", играха боулинг и се забавляваха в детския научен център "Музейко".

Подкрепата на А1 за приемната грижа

В рамките на партньорството си с НАПГ до този момент от А1 са подкрепили над 1200 деца и 600 приемни семейства. Цялостната инвестиция от страна на телекома за каузата за приемната грижа възлиза на над половин милион лева чрез различни форми на финансиране през последните десет години. Сред дейностите в подкрепа на деца от приемни семейства, които А1 и НАПГ организират, са осигуряване на образователни пособия, професионално кариерно ориентиране и консултации, специални вечери за абитуриенти от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа, емоционална и материална подкрепа към биологични родители и техните деца.