Контрабандата на тютюневи изделия се е увеличила с над 20 млн. през 2017 г. спрямо 2016 г. Организираната престъпност в България се спонсорира основно от контрабандата на цигари и тютюневи изделия. Това сочи доклад "Тенденции и рискове пред пазара на тютюневи изделия в България".

Спрямо 2016 г. през 2017 г. приходите от незаконни тютюневи июделия са се повишили от 168 млн. лв. до 198 млн. лв. Същевременно парите от данъци и акцизи в държавата се повишават. От 2 871 млн. лв през 2016 г. до 2 941 млн. лв.  

По време на икономическата криза от 2009-2014 г. годишните доходи от тази престъпна дейност се равняват на 0,5% до 1% от БВП на страната. Приходите за държавния бюджет от облагане на тютюневи изделия (ДДС и акцизи) допринасят с 9% до 10% към общите данъчни приходи в България.

Докладът е изготвен от експерти на Центъра за изследване на демокрацията и изследва развитието на незаконния пазар през призмата на икономическите рискове, политическата обстановка в страната и региона, както и промени в структурите на престъпните мрежи.

Изследването е направено в рамките на проект "Незаконната търговия с тютюневи изделия и балканският маршрут: преодоляване на институционалните слабости и корупцията".

Изводите от доклада са, че ограничаването на търговията с незаконни тютюневи изделия може да се счита за значителен успех.

Снимка 344508

Източник: Център за изследване на демокрацията

Постигнатото до момента е, че работата на институциите е прекратила откритата продажба на незаконни тютюневи изделия на обществени места и в магазини. Това води до пренасочване на бандитите към реализирането на малки количества.

Докладът сочи, че всяко изместване на вниманието на институциите от проблема бързо води до възобновяване на незаконната търговия.

Данните от изследването показват, че пазарът на незаконни тютюневи изделия у нас се е свил до най-ниските наблюдавани нива от началото на 90 - те. Независимо общите ни граници със страни в риск и извън ЕС, митническите органи успяват да ограничат незаконната търговия в страната, достигайки най-ниските нива сред всички страни-членки на ЕС.

Приходите от тютюневи изделия в държавата се равняват на бюджетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната взети заедно. Това прави рискът за пазар на тютюневи изделия политически.

Снимка 344509

Източник: Център за изследване на демокрацията